Helyi közélet

2015.11.23. 11:09

Keveseknek nyereséges az almatermesztés

Nyírmada - Több új telepítésű almásra lenne szükség a megyében – véli a nyírmadai gazda.

Nyírmada - Több új telepítésű almásra lenne szükség a megyében – véli a nyírmadai gazda.

– Az idei hozamkiesés leginkább az időjárásra vezethető vissza – fogalmazott Rácz Imre, aki szerint pünkösdkor nagy területet ért erős jégverés a megye keleti részén, valamint az aszály szinte mindenhol felütötte a fejét.

A kisebb termésmennyiség a tavalyi évhez képest megemelte az értékesítési árakat. Betakarításkor nettó 80–90 forint/kilogramm körül mozgott a friss étkezési alma ára, ugyanez tárolóból kiszállítva 120–130 forint/kilogramm körül alakult. Az ipari alma iránt is élénk volt a kereslet, amit a szezon végi 40 forint jól példáz. A fogyó készletek miatt az étkezési árak tovább emelkedtek, ez 120–150 forintban realizálódott – közölte a NAK megyei elnöke, akinek eladatlan, vagy eladhatatlan betárolt készletről nincs információja.

Beigazolódott a prognózis

Poór Miklós Nyírmada környékén gazdálkodik és termeszt almát. Szerinte beigazolódott a szezon előtti prognózis, miszerint országszerte fele annyi alma lesz a fákon, mint tavaly. Beszélt arról is, hogy a terméskiesést valamelyest kompenzálta a felvásárlási ár.

– Nekem is 30 százalékkal kevesebb almám termett, de az ár, melyen eladtam, elfogadhatóvá tette a szezont. Tavaly rekordtermés volt, de nyomott áron tudtuk értékesíteni a gyümölcsöt, ám az idei szezont sem nevezném optimálisnak – vélekedett a gazda, aki hozzátette: jól talán azok jártak, akik intenzív módszerrel termesztették az almát.

– A mennyiség sajnos minőségi problémával is párosult. Az idén nem tároltam be semmit, mindent eladtam egy nagykereskedőnek, a Rauch-nak, jobb áron, mint 2014-ben. Úgy vélem, kevés gazdának lesz nyereséges az idei szezon, azoknak viszont szinte biztos, akik új telepítésű almással foglalkoztak, ők az alternancia miatt jobban jártak. Az ilyen ültetvényekből kellene több a megyében is – fogalmazott Poór Miklós, aki szerint az unió célja is az ültetvényszerkezet átalakítása.

– Ez jó dolog, de úgy vélem, az erre a célra elkülönített 17 milliárd forint öt évre kevés, ennyiből 4–5 ezer hektár új szerkezetű gyümölcsöst lehet telepíteni, pedig ennek a ötszörösére lenne igény – tekintett a jövőbe a nyírmadai gazdálkodó.

Az aszály is megtizedelte a termést

– Az idén a legnagyobb a terméskiesés az almánál jelentkezett, a gyümölcsből tavaly 900–920 ezer tonna termett, 2015-ben várhatóan csak 530–550 ezer tonna. Sok olyan almaültetvény volt, ahol nem képződött tavasszal virág, s ez jelentős kiesést okozott. Az aszály különösen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mérsékelte a termést. Itt azok a termelők, akik korszerű technológiát alkalmaztak, például öntözték az ültetvényt, rendelkeztek jéghálóval, azoknak csak 5 százalékos volt a terméscsökkenésük. Így, ha azt nézzük, hogy az árak esetenként a múlt évi dupláját is elérték, ők eredményesen zárhatták az idei szezont. Hosszabb távon mindenképpen a termesztési technológia korszerűsítése a kifizetődő, öntözési lehetőség nélkül nem érdemes gyümölcsöst telepíteni – vont mérleget lapunknak Csizmadia György, a FruitVeb alelnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában