Helyi közélet

2015.11.29. 15:23

Kiderült, hogy nem is pletykásak a nők a járásokban

Nyíregyháza - Számos szempontból összehasonlították a Nyíregyházán és a járás településein élők életminőségét.

Nyíregyháza - Számos szempontból összehasonlították a Nyíregyházán és a járás településein élők életminőségét.

Csak úgy lehet előrébb lépni a szociális területen, ha abban valamennyi érdekelt együttműködik. Ennek a gondolatnak a szellemében indította el tavasszal a nyíregyházi önkormányzat pályázati támogatással a „Területi együttműködést segítő programok a nyíregyházi járás területén” című projektjét, ami pénteken fejeződött be egy konferencia keretében.

A tanácskozás résztvevőit Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere, a Nyírségi Többcélú Kistérségi Társulás (Nyitöt) elnöke köszöntötte, majd a projekt megvalósításának lépcsőfokait dr. Krizsai Anita, a nyíregyházi polgármesteri hivatal szociális és köznevelési osztályának vezetője foglalta össze, ezután a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának tanárai számoltak be arról a háztartáspanel-kutatásról, ami szerteágazóan felmérte Nyíregyháza és a járás településein élők helyzetét.

Ugyanazokat a kérdéseket

Dr. Huszti Éva főiskolai docens először is azt a félreértést tisztázta, hogy nem a panellakásokban élők életminőségét vizsgálják immár 2008 óta, a panel kifejezés ugyanis azt jelenti, hogy a vizsgált személyeknek mindig ugyanazokat a kérdéseket teszik fel a felmérések alkalmával.

Számos szempontból összehasonlították a Nyíregyházán és a járás településein élők életminőségét, ez utóbbiak minden szempontból hátrányosabb helyzetben vannak. Még a barátok számát tekintve is rosszabb helyzetben vannak a megyeszékhelyen kívül élők, a nők például alig járnak társaságba. Mint az előadó tréfásan megjegyezte, már nem is pletykálkodnak a nők.

Patyán László főiskolai docens a Nyíregyházán és a járásban élő idősek helyzetét hasonlította össze. Kiemelte a jövedelmek közötti különbséget. A „jövedelemlejtő” Budapestről indul, s ahogy halad keletre, egyre inkább csökken. A megvalósított projektnek feltétele volt, hogy az abban részt vevő települések rendelkezzenek helyi esélyegyenlőségi programmal.

A Nyíregyházi Járásnak is el kellett készítenie az esélyteremtő programját, ezt a konferencián Hídvégi Pásztor Csilla esélyegyenlőségi szakértő mutatta be. Az esélyteremtő program a mélyszegénységben élők és a romák, a gyermekek és az idősek helyzetét elemezte.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában