Helyi közélet

2015.11.22. 12:05

Kisvárda és a térség betegeinek európai szintű ellátása a Felső–Szabolcsi Kórházban

Kisvárda – A „Felső–Szabolcsi Kórház egészségügyi ellátórendszerének korszerűsítése, komplex fejlesztési program keretében” című projektet a Felső–Szabolcsi Kórház az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Magyar Állam támogatásával több, mint 3,5 milliárd forint összköltséggel valósult meg.

Kisvárda – A „Felső–Szabolcsi Kórház egészségügyi ellátórendszerének korszerűsítése, komplex fejlesztési program keretében” című projektet a Felső–Szabolcsi Kórház az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Magyar Állam támogatásával több, mint 3,5 milliárd forint összköltséggel valósult meg. A beruházás építészeti kivitelezési munkáit a közbeszerzési eljárás nyertese Strabag MML Magas– és Mérnöki Létesítmény Építő Kft. végezte, illetve a különböző szakipari munkákon az előbbiekben említett kivitelező alvállalkozói dolgoztak. A beruházás megvalósulásával megteremtődött az intézmény hatékony működését az ellátási területen élők egészségügyi állapotával összhangban kialakított, korszerű egészségügyi szolgáltatások feltételrendszerét és teljesítve az orvos–szakmai célokat, amelyekhez elengedhetetlen fejlett infrastruktúra kialakítása. A projekt eredményes megvalósulása is hozzájárult, hogy kórház a térség egészségügyi ellátásában továbbra is megőrizze meghatározó szerepét, teljesítve a missziós nyilatkozatunkban vállaltakat.

Kisvárda büszke kórházára

Az elkészült beruházás ünnepélyes átadása november 20–délután volt Kisvárdán, melyen megjelent Dr. Seszták László Nemzeti Fejlesztési miniszter. A kórház tanácstermében kezdődött átadási ünnepségen Harsányi Imre főigazgató köszöntötte e megjelenteket, a beruházásban közreműködők vezetőit, az állami, társadalmi és civil szervezetek képviselőit s a kórház dolgozóit. Ezt követően Leleszi Tibor Kisvárda polgármestere beszédében szólt arról, hogy Kisvárdát büszkeséggel tölti el, hogy egy ekkora nagy beruházás, melynek értéke több mint 3,5 milliárd forint, egy korszerű létesítményben, a teljes átadást követően az orvosi ellátások európai szintűvé válnak. Városunk büszke arra, hogy a kórház továbbra is központi szerepet tölt be a térség egészségügyi ellátásában Az ellátási körzethez tartozók számára különösen fontos, hogy immár korszerű feltételek várják őket és modern eszközök segítik a gyógyulásukat, illetve a betegségek megelőzését – mondta végezetül a város polgármestere.

Az osztályok eszközparkjának és informatikai rendszerének fejlesztése

–Ezzel a beruházással a Felső–Szabolcsi Kórház egy több elemből álló projektet hajtott végre,– mondta Seszták Miklós Nemzeti Fejlesztési miniszter– melynek részei: a Központi Technológiai Tömb megvalósítása, ezen belül a központi műtő, sterilizáló és Intenzív osztály kialakítása. A beruházási elemekhez kapcsolódik az invazív és non–invazív osztályok kialakítása, a beteg utak racionalizálása és elkülönítése. Megvalósult a vezető halálokok kezelésében szerepet játszó osztályok eszközparkjának és informatikai rendszerének fejlesztése is. A járó beteg ellátási utak rövidítése és a diagnosztikai szolgáltatások elérhetőségének javítása érdekében a „B” (200 ágyas) épületben működő járó beteg szakellátások a „H” (hotel) épületbe kerültek áthelyezésre. A központi képalkotó diagnosztika a „H” épületben levő alagsori radiológiai egység kibővítésével lett kialakítva. A kórházban ellátott fekvő és járó betegek első féléves statisztikai adatai is bizonyítják a kórház működésének eredményességét. A Kisvárdai Felső–Szabolcsi Kórház ez év első félévében 12 399 fekvőbeteget láttak el, 309 656 járó beteg szakellátása történt meg. A hotel épületben folyó átalakítási munkálatok végeztével megteremtődik a „B” épületben működő osztályok átköltöztetése a hotel épületbe – mondta befejezésül a miniszter.

Meg kell szokni az új körülményeket

–A mai nap átadásra került technológiai tömb elkészültével– mondta Harsányi Imre főigazgató– sok minden megújult a centralizáció következtében. Egy négy műtőből álló központi műtőblokk, intenzív osztály, központi sterilizáló, digitalizált radiológia és tíz szakrendelő került normálisabb körülmények közzé. A projektnek köszönhetően az eddigi, méltatlan körülmények megszűntek, és a betegeket európai színvonalú ellátás várja – mondta többek között a főigazgató, aki joggal büszke az intézményre, amit irányít: az ország szinte valamennyi kórházával ellentétben nincs szállítói tartozásuk, nem küzdenek sem orvos–, sem nővérhiánnyal. A betegeknek most már csak az új körülményeket, s az új helyeket kell megszokniuk. Köszönöm dolgozóinknak, betegeinknek, a hozzátartozóknak megértő türelmét, hogy a még folyó munkálatok hangzavarában is türelmesek– mondta a főigazgató.

Az új technológiai tömb folyosóján a város történelmi egyházának képviselői –Százvai László nagytiszteletű református, vezető lelkipásztor, Drabik Rózsa református kórházi lelkipásztor, Lizenbold József római katolikus esperes plébános, valamint Grunda János görög katolikus parókus, pasztorális referens–megáldották és megszentelték az új létesítményt. Ezt követően a megjelentek bejárták, az épület azon részét, ahová még be lehetett menni, illetve betekinthettek a folyosói ablakokon keresztül az intenzív osztályokra is.

Az új kórházi részleg bejárását követően Harsányi Imre főigazgató a megjelentek részére rendezett állófogadáson ismételten megköszönte a szoros együttműködésben résztvevők munkáját.

- Vincze Péter -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában