Helyi közélet

2015.11.07. 14:57

Márton napi Libaságokat rendeztek Kisvárdán

Kisvárda - A szórakoztató műsorok mellett finom ételekben és italokban sem volt lesz hiány Kisvárdán a II. Márton Napi libanapokon.

Kisvárda - A szórakoztató műsorok mellett finom ételekben és italokban sem volt lesz hiány Kisvárdán a II. Márton Napi libanapokon.Az érdeklődők megkóstolhatták a libapaprikást galuskával, libahúsos töltött káposztát, sült libacombot párolt vöröskáposztával, de volt libatöpörtyűs pogácsa és persze libazsíros kenyér, melyekhez fűszeres forralt bort és forró teát kortyolhattak a kulináris élvezeteket szeretők a rendező, Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza jóvoltából, november 6–án pénteken.

A libanapokra érkezőket már 12 órától– ugráló várak, trambulin, ajándék lufi a gyerekeknek, valamint szilvalekvár – kóstolás és vásár várta a liba napok rendezvényeire érkező érdeklődőket. A Street Dance School Hip–Hop és Divattánc Egyesület tánccsoport –csoportvezető –Nagy Marcsy– bemutatóját követően délután négy órától Kovács Fruzsina „Elfeledett mézescsók” –interaktív koncertje szórakoztatta a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. A nap sztárvendége Felméri Péter, a Dumaszínház művésze volt. Hagyományosan nagy siker volt a dombrádi Rétközi Hagyományőrző Csűrdöngölő néptánc–csoport fergeteges műsora, amely az elmúlt évi első libanapokon is nagy sikert aratott. Most sem maradhat el a táncház, a dombrádiak közreműködésével, a közönség bevonásával, délután hat órától.

Finomságok a szabadban

A szórakoztató műsorok mellett finom ételekben és italokban sem volt hiány. Az érdeklődők megkóstolhatták délután négy órától libapaprikást galuskával, libahúsos töltött káposztát, sült libacombot párolt vöröskáposztával. Minden gasztronómiai, kulináris élvezeteket adó ételekből 200 adag talált gazdára a libafinomságokra „éhezők” körében. Hatszázan lehettek élvezői a libából készült ételeknek. Több száz darab fogyott el a libatöpörtyűs pogácsából és persze libazsíros kenyérből lilahagymával. A gasztronómiai különlegességekhez fűszeres forralt bort és forró teát kortyolhatnak majd a kulináris élvezeteket szeretőknek a rendező, Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza.

Hagyományőrző és ápoló lovasok

A kora délutáni órákban a Csillag utcáról érkező lovas hagyományőrzők és ápolók hintóval és parasztszekérrel /igaerővel, fogatokkal vontatott és teherszállításra használt, fából készült, négykerekű jármű. A szekér nagyon gondosan szerkesztett szállító eszköz; semmi fölösleges nincs rajta, mégis mintegy 110–120 főbb alkatrészből áll/ vonultak fel. A Szeregnyi György által hajtott hintót követően, Marozsán János parasztszekeres fogatának saroglyájában, /kasfarában/ libák voltak. Az abban az időben már a libanapokon résztvevők nagy érdeklődése kísérte a lovas fogatok megjelenését, akik közül többen meg is tapsolták a fogatok felvonulását.

Dalok a múltból, napjaink slágereivel

Bulizz velünk–Házibuli az L.K. Beat Zenekarral, 18.30–tól 21.30–ig. A repertoáron: könnyűzenei, pop, rock dalok a múltból és napjainkból, az ötvenes évek Rock n Roll slágerei, a 60–as és 70–es évek beat gyöngyszemei, diszkó slágerek a 80–as és 90–es évekből, valamint mulatós slágerek. A nem éppen kedvező időjárás ellenére több mint kétezren fordultak meg ezen a délutánon, a Flórián térem a külsőleg már megszépült, s a teljesen megújuló Művészetek Háza parkjában.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában