Helyi közélet

2015.11.24. 11:58

Másodfokú árvízvédelmi készültség a Felső-Tiszán

Nyíregyháza - A folyó Tiszabecsnél vasárnap este tetőzött, ám az eső továbbra sem szünetel.

Nyíregyháza - A folyó Tiszabecsnél vasárnap este tetőzött, ám az eső továbbra sem szünetel.

Amint arról Bodnár Gáspár védelemvezető, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság direktora hétfőn tájékoztatott, az elmúlt 24 órában a vízgyűjtőn csak kisebb esőzés volt. Kárpátalján 9, Erdélyben és hazai területen 3–5 mm csapadék hullott, folytatódott az árhullám levonulása.

A Tisza felső szakasza apad. Hazai területen Tiszabecsnél vasárnap este 454 cm-rel, II. fokú készültségi szinten tetőzött, a készültség elrendelése november 22-én délután vált szükségessé. Tiszabecs alatt tovább árad a Tisza. A Fetivízig működési területén összesen 87 km-en tart fenn II. fokú készültséget a Tisza védvonalai mentén. Az igazgatóság közel 90 szakembere teljesít ezen a szakaszon figyelőszolgálatot, hisz a töltések mentett oldalán jelentkezhetnek káros árvízi jelenségek, melynél be kell avatkozni. Emellett húsz zsilipet kezelnek a víz kormányzott elvezetése érdekében.

Az igazgatóság munkatársai az ukrán kollégákkal közösen vasárnap másodpercenként 1680 köbméteres vízhozamot mértek Tiszaújlaknál a határszelvényben, mely a Tisza átlagos vízhozamának közel nyolcszorosa. A Szamoson, a Túron és a Krasznán kisebb vízszintemelkedés várható, de a vízállás nem éri el a készültségi szintet. A Tisza Tivadarnál várhatóan ma 620 cm-n (II. fok) tetőzik, Vásárosnaménynál pedig 650 cm-n (I. fok 600 cm).

A levonuló árhullám továbbra is nagy mennyiségű uszadékot, kommunális hulladékot szállít a külföldi vízgyűjtőről.

A holtágak friss vizet kaptak

– Örülök ennek a kisebb tiszai árhullámnak – jelentette ki Danó Sándor, Tivadar polgármestere, majd meg is magyarázta: – Az ártéri holtágak friss vízhez jutottak, ami kihat a halállományra. Az úgynevezett kubikgödröket öntötte el a folyó, az üdülőterületet nem veszélyeztette. Figyelem a hidrometeorológiát, eszerint lassan tetőzik az áradás.

KM–GYL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában