Helyi közélet

2015.11.21. 12:14

Négy évtizedes szolgálat a műtőasztalnál: Dr. Noviczki Miklós

Nyíregyháza - Amikor gyermekkoráról kérdezem, telefonját veszi elő, melyen megjelenik egy nádtetős, tornácos ház. Lehet vagy 200 éves, Hajdúdorogon található még ma is. Ő itt, a nagyiék házában érezte nagyon jól magát nyaranta, bár családjuk Nagykállóban élt. Ő is ott járt óvodába, általánosba, majd a Korányi-gimnáziumba.

Nyíregyháza - Amikor gyermekkoráról kérdezem, telefonját veszi elő, melyen megjelenik egy nádtetős, tornácos ház. Lehet vagy 200 éves, Hajdúdorogon található még ma is. Ő itt, a nagyiék házában érezte nagyon jól magát nyaranta, bár családjuk Nagykállóban élt. Ő is ott járt óvodába, általánosba, majd a Korányi-gimnáziumba.

– Jó iskoláim és jó tanáraim voltak, jutott időm a zenetanulásra is: hegedű, zongora,szolfézs. Bár 1968-ban a Ki Mit Tud? megyei döntőjében szólóhangszer kategóriában győztem, az országos döntő tévészereplés előtti válogatóján hallottam az akkor nagyon ifjú Schiff Andrást, a későbbi győztest, és úgy döntöttem, nem a zenei pályát választom. Később örömmel zongoráztam és orgonáltam a „Muzsikáló orvosok” koncertjein és néhány jótékonysági rendezvényen. Főleg rokonok, ismerősök biztatására 1969-ben a Debreceni Orvostudományi Egyetemre jelentkeztem. Első nekifutásra felvettek, első év végén a nyári gyakorlatomat a nyíregyházi Jósa András Megyei Kórház I. Sebészeti Osztályán töltöttem.

Mesteri oktatást kapott

Ekként került Eisert Árpád szívsebész közelébe, leste el a mester fogásait, s döntötte el, hogy maga is sebész akar lenni. Egyetemista korában feleségül vette a szintén orvosnak készülő békéscsabai Lészkó Anna Csillát, aki nemsokára „anyácska” lett, s a nyíregyházi kórház ígért nekik lakást, ha hiányszakmára szerződnek. Így érkeztek városunkba negyven éve, itt élnek azóta is.

Dr. Noviczki Miklós általános orvosként a baleseti sebészeti osztályra került, amely fárasztó, de sokirányú ismeretet adó részleg volt. – Mint a többi kollégámnak, nekem is képezni kellett magam, hiszen közben az osztályunk a traumatológiai mellett kézsebészeti ellátást is végzett – meséli.

Előbb sebészetből, majd traumatológiából és kézsebészetből szerzett szakképesítést. Lassan már húsz éve, hogy egyik orvostársával Párizsba vették az irányt, ahol sikeresen megfeleltek az európai kézsebészeti szakvizsga követelményeinek. Nagy mesterek nagy műhelyeiben képződött, Münchenben Biemer, Bécsben Poigenfürst, Innsbruckban Benedetto professzorok munkájával, módszereivel ismerkedett meg. Idehaza Renner professzorral tartott szoros kapcsolatot, de mint nagyra becsült főnököt említi dr. Nagy László egykori osztályvezető főorvost, aki a nyolcvanas évek végén felismerte, hogy az osztályon belül kézsebészeti és idegsebészeti részlegeket kell kialakítani.

Közéleti szerepvállalások

Noviczki doktor később osztályvezető főorvos lett, ám őt az ország egyik méltán ismert kézsebészeként és a nyíregyházi mikrosebészet megteremtőjeként is számon tartják. Fényképeken mutatja sikeres műtétjei egyikét-másikát, amikor visszavarrtak leszakadt végtagokat, ujjakat.

Mindemellett közéleti tevékenysége is jelentős, kézsebészeti vándorgyűléseket, kongresszusokat, replantációs szimpóziumokat szervez. Amikor 2007-ben ötvenéves volt az osztályuk, az országos szakmai lap egyik számát teljes egészében a munkásságukról szóló közleményekkel töltötték meg.

Számos tudományos társaság vezetőségének és a traumatológiai szakmai kollégiumnak is tagja, másfél éve országos minőségügyi szakfőorvos. Számos kitüntetés birtokosa, a Magyar Traumatológus Társaság Lumnitzer-díjjal, Nyíregyháza pedig Életmű-díjjal és Megyei Prima Díjjal ismerte el tevékenységét.

Örömmel beszél családjáról: közgazdász lányáról és fiáról, aki ugyancsak a megyei kórházban ortopéd orvos, négy unokájáról. Amikor azt kérdezem tőle, meddig dolgozik, azt válaszolja: ameddig bírja, és ameddig szükség van munkájára.

- Angyal Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában