Helyi közélet

2015.11.05. 16:52

Nem estünk ki az élmezőnyből

Nyíregyháza  - Nincs szégyenkeznivalójuk a keleti régió középiskoláinak az intézmények versenyében.

Nyíregyháza  - Nincs szégyenkeznivalójuk a keleti régió középiskoláinak az intézmények versenyében.

A napokban megjelent a HVG legújabb TOP 100 kiadványa, amelyben az ország száz legjobb gimnáziumát és szakközépiskoláját szedték csokorba. A középfokú oktatási intézményeknek természetesen dicsőség, ha felbukkanhatnak a magazin valamelyik rangsorában, s ha lehet, minél előkelőbb helyen, de a kiadványt természetesen nemcsak nekik, hanem a továbbtanulás előtt álló gyermekeknek és szüleiknek is ajánlják a szerkesztők.

Belepillantva a lapba úgy tűnt, mintha a megyeszékhely legnépszerűbb középiskolái némiképp lejjebb csúsztak volna a listában, éppen ezért megkértünk néhány intézményvezetőt, mondják el, mit szólnak a végeredményhez, pláne a helyenként kimagasló részeredményekhez.

Válogatott szaktanárokkal

Chriszt Gyula, a Krúdy Gyula Gimnázium igazgatója nem látta még a kiadványt, de elmondta lapunknak, hogy mindenképpen leülnek majd a nevelőtestülettel, s kiértékelik a végeredményt.

– Voltunk már feljebb is, de nem gondolom, hogy a mostani 20. helyezésünk számottevően befolyásolná a jövőben a pedagógiai munkánkat, s attól sem tartok, hogy a jelentkezők elpártolnának az iskolánktól, azzal együtt, hogy a nyelvi érettségi 98. helye egy kicsit elgondolkodtatott.

– A magyar és a történelem érettségivel elért 2. és 4. helyre büszke vagyok. Válogatott szaktanárokkal dolgozunk, s hozzánk céltudatos gyerekek jelentkeznek. Vallom, hogy egy középiskola sikereit a környékbeli általános iskolák kimagasló munkájának is köszönheti, amiért csak köszönettel tartozunk – zárta gondolatait az intézményvezető.

Márk Attila Olivér, a Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója öt évre visszamenőleg megkérte a HVG adatait, s jól ismerve az adatokat elmondta, hogy összességében nincs elkeseredve az eredmény láttán.

– Mivel ezek a helyezések mindig egy adott évfolyam teljesítményét mutatják, soha nem lesznek kiegyenlítettek. Szerintem a valós eredményeket inkább 3–5 év viszonylatában érdemes vizsgálni. Az ország kb. 450 gimnáziumából általában a részeredményeinkkel is a mezőny első negyedében vagyunk. A magyar érettségi 1. helye, a történelem értettségi 14. helye pedig kimagasló. Egyedül a továbbtanulási mutatóval nem vagyok kibékülve, mert a tavalyi 29. hely után a 79.-re csúsztunk vissza. Igaz, kétszer is végeztünk már a 33. helyen korábban, de az összesített 43. hely még mindig az élbolyban, a legjobb 10 százalékos mezőben van.

– Az pedig kiemelendő, hogy a megyében két olyan gimnázium is van, amelyek mindig bekerülnek a 100 legjobb közé. Ha a kiadvány térképére nézünk, látható, milyen nehéz ebbe az elitbe bekerülni, ami a gyermekektől és a pedagógusoktól is áldozatos munkát kíván. Nálunk a tanulók 92 százaléka tett nyelvvizsgát, s ha ezt a mutatót is figyelembe vennék, most még jobban állnánk – adta tudtul a Márk Attila Olivér.

Elhivatott diákokkal

A Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium az egészségügyi képzést biztosító középiskolák rangsorában akár második is lehetett volna, ám mivel két első hely is született, a harmadik helyre kerültek. Kelemen Lászlóné intézményvezető lapunktól tudta meg a fantasztikus hírt.

– Két fontos összetevője is van ennek az eredménynek. Az egyik, hogy az oktatóink fele szakvizsgával rendelkezik, öt kollégának pedig mestervizsgája van. A tantestület összetartó, jól tudunk együtt dolgozni. A másik a diákok elhivatottsága. Akik nálunk tanulnak, komoly célokkal érkeznek az intézménybe, s csak kevesen gondolkodnak másféle munkakörökben.

– Két, nyáron érettségizett diákunk is orvosi egyetemre jár, s a végzősök 40 százaléka továbbtanul valamely felsőoktatási intézményben. Sokan viszont itt maradnak OKJ-s bizonyítványt szerezni – büszkélkedett az iskola­vezető, majd hozzátette: az áprilisban rendezett Szakmai Előkészítő Érettségi Tárgyak Versenyén 132 gyerek közül kilencen zaysok voltak.

KM-MJ,TG


Remek koncepció szerint

A Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-Vízügyi Szakközépiskola (Évisz) az országban a legjobb környezetvédelmi képzést nyújtja. A sikerben elévülhetetlen érdemeket szerzett Vida Zoltán biológia-környezetvédelem tanár, aki lapunknak elmondta: a szakmai munka kiforrott koncepción alapul, mely alapján két vagy három tanórán keresztül, alaposan kivesézve sajátítják el a tanulók a tananyagot, s nem párhuzamosan.

– A munkánk megbecsülését jelzi az is, hogy jövő áprilisban iskolánk adhat otthont az Országos Szakmai Tanulmányi Versenynek. A diákjaink kétharmada egyébként nálunk marad elvégezni a technikusi képzést, egyharmaduk főiskolára vagy egyetemre megy, s csak nagyon kevés az a fiatal, aki „eltűnik” a területről – nyilatkozta Vida Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában