Helyi közélet

2015.11.08. 11:31

Nőegylet alakult Kisvárdán

Kisvárda - A Múzeumok Éjszakáján megalakult Kisvárdai Jótékony Nőegylet, hivatalosan november 6–án /péntek/ délután tartotta meg tulajdonképpeni alakuló ülését, a Várday István Városi Könyvtár olvasótermében.

Kisvárda - A Múzeumok Éjszakáján megalakult Kisvárdai Jótékony Nőegylet, hivatalosan november 6–án /péntek/ délután tartotta meg tulajdonképpeni alakuló ülését, a Várday István Városi Könyvtár olvasótermében.

1886–ban adta tudtul, a nyíregyházi Nyírvidék, hogy Kisvárda és Vidéke Nőegylet cím alatt, jótékony célú egylet alakult a Kisvárdában és vidéken lakó nemesebben gondolkozó és érző nőkből – kezdte a Nőegyletek alakulásának történetét Néző István helytörténész. Ez egyletnek célja gondoskodni az elhagyott leánykákról oly módon, hogy 14 éves korukig teljes ellátásban részesülnek, és sorsukhoz képest neveltetnek. 1887–ben a Kisvárda és Vidéke Jótékony Nőegylet már bált rendezett a nagyvendéglőben a saját tőkéjének gyarapítása érdekében.1888–ban árvaház alapításán gondolkodtak. Saját könyvtárral is rendelkeztek. 1900–ban feloszlott, a tőkéjüket egy létrehozandó római katolikus leányintézet részére hagyományozták.

1888–ban alakult meg a Szenvedő Emberiség Nyomorát Enyhítő Nőegylet, Szinegh Györgyné volt az elnöke. Ekkoriban már az Izraelita Nőegylet mellet volt a Görög Katolikusok Nőegylet is. Ezek a Nőegyletek különböző rendezvényeket, táncmulatságokat, teaestéket, bálokat rendeztek a szegény emberek felruházásáért – mondta a Nőegyletek történetének felidézését a helytörténész, Néző István.

Cselekvőképes közösséget

A már hivatalosan is megalakult Kisvárdai Jótékony Nőegylet, jelenleg 18 fős tagsága egy működő szakmai érdekvédelmi és érdekképviseleti társadalmi szervezet – kezdte beszélgetésünket az ötletadó Dr. Vofkori Mária történész a Rétközi Múzeum igazgatója. Munkánkkal szeretnénk aktívan részt venni a város kulturális életében és a szociális szférához tartozó tevékenységben. Munkánk során, melyhez várjuk az újabb tagjainkat is, a város társadalmi életében szeretnénk erősíteni a nők szerepét. A különböző rendezvények szervezése mellett, a városban működő intézményekkel és civil szervezetekkel való szoros együttmunkálkodásra törekszünk. A jótékonysági rendezvények szervezésével és a bevételeik felajánlásával szeretnénk segíteni a rászoruló társadalmi csoportokat. Ismeretterjesztő, irodalmi, képzőművészeti tudományos előadások és kiadványok megjelentetésével járulnánk hozzá a város elismertségéhez. A fiatalok bevonása mellett a határainkon túli hasonló szervezetekkel való kapcsolat kialakítását és az együttműködéssel azok erősítését szeretnénk elérni. Több más, a munkák során felmerülő aktuális feladatok megoldását is célul tüztűk ki. Fő feladatunk tekintjük, hogy a város érdekében tett erőfeszítésekre minél nagyobb létszámban aktivizáljuk a település női lakosságát. Egy olyan közösséget szeretnénk, amilyen még nincs Kisvárdán. Egy olyat, amelyben valamennyien jól érezhetjük magunkat, egy vidám, cselekvőképes közösséget!– mondta tájékoztatója végén Dr. Vofkori Mária múzeumigazgató.

Az alakuló ülésen megválasztották a Nőegylet öttagú vezetőségét.

A Nőegylet elnöke, Lénárt Andrásné, helyettese Pintérné Dr. Székely Erika. Titkára Dudásné Popovics Angéla, pénztáros Nagy Pál Béláné, valamint Kovács Tiborné.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában