Helyi közélet

2015.11.09. 15:13

Több mint tíz tűzoltóautó évente

Nyíregyháza, Nyírbátor  - Húsz éve gyűjti a modelleket, mára már kétszázötven különböző tűzoltóautóval rendelkezik Lukovics Zsolt tű. őrnagy, megyei főügyeletes.

Nyíregyháza, Nyírbátor  - Húsz éve gyűjti a modelleket, mára már kétszázötven különböző tűzoltóautóval rendelkezik Lukovics Zsolt tű. őrnagy, megyei főügyeletes.

A gyűjtői szenvedélye szolgálatba állásával egy időbe esik, Lukovics Zsolt tű. őrnagy 1995. november elsején szerelt fel Nyírbátorban. A nyíregyházi születésű tűzoltó előbb vízvezeték szerelő szakmát szerzett, majd egyéves sorkatonai szolgálata után 1993 és 1996 között a Nyírbátori Báthory István Gimnáziumban leérettségizett, de még ez idő alatt jelentkezett tűzoltónak. Ezt követően, már beosztott tűzoltóként szerzett főiskolai diplomát 2000-2003 között a Pécsi Tudományegyetem, Pollack Mihály műszaki karán.

1995 őszén, egy szerencsés véletlen folytán, tudomásomra jutott, hogy felvétel van a Nyírbátori Hivatásos Tűzoltóságon, az országos létszámbővítésnek köszönhetően.

Mindig is csodáltam a tűzoltók munkáját és irigyeltem a társadalmi megbecsülésüket, de mindig azt hallottam, hogy milyen nehéz bejutni és közéjük tartozni, ám jött a lehetőség és gondoltam megpróbálom-, teszi hozzá az őrnagy.

Más bélyeget, szalvétát gyűjt, Zsolt a tűzoltóautók modelljeit.

Ezek a formájukban, kialakításukban, színükben is feltűnő és tekintet vonzó járművek, már a megjelenésükben is jól tükrözik ezen hivatás egyediségét, összetettségét, különlegességét – meséli elragadtan a ma már a főügyeletesi székben dolgozó munkatárs .

Elfoglaltsággal is jár a szenvedély…..

Akár merre megfordultam a megyében, az országban vagy néha külföldön, nem hagyhattam ki egyetlen játékboltot, bazárt vagy piacot, amely útba esett, hogy megnézzem van-e egy olyan tűzoltó járgány, amely még nincs meg nekem. Aki már jól ismer,- legyen az családtag, barát, közeli ismerős vagy gépjárművezető oktató koromból egy volt tanulóm - az tudja, mennyire tudok örülni, ha egy új modellt kapok ajándékba – válaszolja feltett kérdésemre a 41 éves szenvedélyes gyűjtő.

Jelenleg a gyűjtemény kétszázötven különböző típusú kis modellből áll, leginkább Európai tűzoltó gépjárművek és különleges szerek. Ahogy gyarapodott a számuk úgy kellett sorba beszerezni hozzá új bútorokat, a vitrines szekrénykéket a megfelelő tárolásukhoz, de még így is jó néhány órát vesz igénybe a leporolásuk.

Nehéz új modelleket találni, ha mégis, akkor sok esetben elég borsos áron juthatnák csak hozzá és ilyenkor ellen kell állni a csábításnak bármennyire is lenyűgöz, a részletgazdagsága- sorolja a Lukovics Zsolt tű. őrnagy. Elárulta azt is, hogy egy Mercedes Zetros- szal szeretné bővíteni a több száz darabos gyűjteményét, amely egy Siku modell, 1:50 méretarányú, német nyelvű feliratozású tűzoltóautó.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában