Helyi közélet

2015.11.19. 17:24

Záhony és Tiszalök gimi nélkül marad

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Záhonyban és Tiszalökön megszűnik a gimnáziumi képzés, Csengerben viszont megmarad.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Záhonyban és Tiszalökön megszűnik a gimnáziumi képzés, Csengerben viszont megmarad.

Elmaradt a gimnázium kifejezés a tiszalöki középiskola nevéből, szeptember óta hivatalosan a Nyíregyházi Szakképző Centrum Teleki Blanka Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma az intézmény új neve.

Más gimnáziumot választottak

– Az úgynevezett profiltisztítás a mostani átszervezésektől függetlenül nálunk már korábban, három éve spontán módon megkezdődött. Egyre kevesebb volt a gyermek, egyre kevesebben választották a helyi gimnáziumot nemcsak a városból, hanem a térségből is. A tehetséges fiatalokat elszipkázták Tiszavasvári, Hajdúnánás, Tokaj, Nyíregyháza gimnáziumai – mondta el érdeklődésünkre Gömze Sándor, Tiszalök polgármestere.

– A tiszalöki középiskolában három éve nem indult nappali képzésű gimnáziumi osztály, így csupán egy évfolyam van, a most végzős 4. osztály. Ezzel szemben a szakképzés stabil, közel négyszáz fiatal tanul az intézményben szakközépiskolásként vagy szakiskolásként.

Jövőre, az új tanévben a szakközépiskolai képzést szakgimnáziumi képzésnek fogják nevezni, s ennek keretében informatika, rendészet, turisztika és szociális szakgondozó szak vár majd a diákokra Tiszalökön. A szakiskolai képzést jövőre a szakközépiskolai képzés jelenti, a nyolcadikosok jelentkezhetnek többek között hegesztő, festő és mázoló, kőműves és hidegburkoló, eladó szakokra. Szakmai képzést nyújtanak majd érettségizetteknek is kereskedő, gyakorló fodrász és gyakorló kozmetikus szakmákban.

Csak szakközépiskolai osztályok

A hvg.hu listáján a záhonyi Kandó Kálmán Közlekedési Szakközépiskola és Gimnázium és Dr. Béres József Kollégium is szerepel.

Az intézmény honlapján napok óta olvasható a cáfolat: „November 11-én téves információ jelent meg a médiában iskolánk jövőjével kapcsolatban. A megszűnő gimnáziumok között intézményünk neve is szerepelt. Az információ félreértelmezhető, mivel nem az iskola, csak a gimnáziumi képzés szűnik meg. A 2013/2014-es tanévtől már kizárólag szakközépiskolai osztályokat indítunk.”

Megkérdeztük, hogyan érinti az intézményt, hogy a Klik-től az NGM-hez került, és hogy valóban megszűnik-e a gimnáziumi képzés.

Béres Jánosné, a Kisvárdai Szakképzési Centrum (Kisvárdai SZC) főigazgatója lapunknak elmondta: a változás pozitívan érinti az iskolát, mert azzal, hogy a fenntartó az NGM lett, közelebb került a munkaerőpiachoz a szakképzés. A Klik-nél kisebb intézményrendszer jött létre, amely könnyebben működtethető, így gyorsabb az információáramlás, az engedélyek megadása.

A fenntartóváltás eredményeként a képzési, oktatási paletta színesedik, ez megnyilvánul a felnőttoktatás eredményes felfuttatásában, sok új szakma beindításában, a diákok szakmai gyakorlati képzése rugalmasabbá válik, nagy részük külső gyakorlati helyeken sajátítja el a szakma fortélyait, tudásanyagát. A gimnáziumi képzés további sorsáról a fenntartó dönt, ezt a fenntartó minden évben felülvizsgálja. Az intézményben a gimnáziumi osztály végzős, a gimnázium kifutó rendszerű megszüntetéséről már korábban – még a Klik fenntartási időszakában – döntöttek, mert fontosabbnak tartották a szakközépiskolai képzést.

KM

Félreértés, hogy szerepelnek a listában

– A Nemzetgazdasági Minisztérium a 2016–17-es tanévre is engedélyezte számunkra a gimnáziumi osztályok indítását, csak félreértés lehet, hogy ott szereplünk bizonyos listákban – mondta Bokor László, a csengeri Ady Endre Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója. – Közel négyszáz tanulónk van, mivel mindhárom intézményi besorolást megkaptuk, lesz gimnáziumi, szakgimnáziumi, pedagógiai és rendészeti osztályunk, képzünk kőműveseket, cipészeket, szakácsokat, pincéreket, szociális gondozókat is.– Lehetnek olyan nagyobb települések az országban, ahol gimnáziumból, szakiskolából és szakközépiskolából túlkínálat van, és megértem, hogy ott az állam a vegyes profilú intézményektől elvárja a specializációt. Nálunk nincs ilyen gond, mivel ezen a járásszékhelyen csak egy középiskola működik, amit nem lenne célszerű felszámolni. Vizsgálták a mi helyzetünket is, de a döntéshozók belátták, hogy itt, a keleti határszélen erre a gimnáziumra szükség van. Csengerben van egy 600–700 fős általános iskola, a mi gyerekeink ebben a középiskolában szeretnének továbbtanulni, nem beszélve a vonzáskörzetünkben élőkről. Hamarosan megépül a város szélén egy büntetés-végrehajtási intézet, s amellett, hogy a speciális rendészeti szakközépiskolai osztályunk olyan végzettséget ad, ami ide is jó lehet, a jövőben akár a fogvatartottak képzésében is részt vehetünk – mondta Bokor László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában