Helyi közélet

2015.12.02. 17:48

A csarodai fény már a határainkon túl is világít

Csaroda - Szudán kormánya egy teljes napelemes rendszert rendelt meg a vállalkozástól.

Csaroda - Szudán kormánya egy teljes napelemes rendszert rendelt meg a vállalkozástól.

– Nemrég a kezembe került egy távol-keleti LED-termék, ami majdnem megrázott. Szétszedtem, majd arra a megállapításra jutottam: olyan technológiával szerelték össze, amelyet egy nyolcadikos tanuló technikaórán könnyedén végrehajt – mondta Bán László egy közelmúltban megtartott környezetvédelmi konferencián, amelyet a fenntartható fejlődés és energiafelhasználás jegyében rendeztek Nyíregyházán, az EuroAdvance Kft. központjában.

Nagyecseden is világítanak

A csarodai székhelyű, LED izzók és fénycsövek előállításával foglalkozó Bán Manufac­turing Support Kft. tulajdonos-ügyvezetője szerint az ő termékeik biztonságosak és hosszú életűek.

– Gyártunk olyan egyedi, a közvilágításban hasznosítható lámpákat, melyeket máshol az országban nem készítenek. Ilyen lámpák világítanak például Nyírmadán és Nagyecseden is – mondta Bán László, aki kiemelte: a LED-ek hűtését is képesek voltak megoldani.

A környezetvédelmi konferencián elhangzott: a termékek szíve egy különleges mikroprocesszor, amely a fénycsövek speciális beállításain szükség esetén másodpercenként képes változtatni. Külön büszkeséggel tölti el Bán Lászlót az, hogy a csarodai fejlesztésnek csodájára járnak: legutóbb Belgiumból és Hollandiából voltak náluk érdeklődők. Technológiájuk azért is különleges, mert a fehér színt nyolc változatban tudják kikeverni. A vállalkozás egy másik sikert is elkönyvelhet, mely alátámasztja: környezetbarát fejlesztéseik messze földön híresek.

– Szudán kormánya egy 4000 elemből álló napelemes rendszert rendelt tőlünk. Szerencsére egyre többen ismerik fel azt, hogy nem érdemes a távol-keleti termékeket preferálni akkor, ha rendelkezésre állnak a magyar fejlesztésű, környezetbarát, alacsony fogyasztású termékeink – közölte a csarodai cégvezető.

 


Jobban látnak a rendőrök

Bán László beszélt egy projektről, melyet az Országos Rendőr-főkapitánysággal közösen valósítottak meg.

– A Záhony és Csenger között húzódó szakaszon a mi reflektoraink pásztázzák a határt. Itt az 1200 wattos fogyasztású izzókat 200 wattosra sikerült lecserélnünk úgy, hogy közben növekedett a fényerő, a beruházás eredményeképpen pedig havi szinten 900 ezer forintot takarított meg a rend­őrség – mondta Bán László tulajdonos-ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában