Helyi közélet

2015.12.03. 19:25

Átadták a dél-nyírségi szennyvízprogram részberuházását a szabolcsi Encsencsen

Encsencs - Átadták a 4,2 milliárd forint értékű dél-nyírségi szennyvízberuházás keretében felépített encsencsi tisztítótelepet a magyar-román határ menti községben csütörtökön.

Encsencs - Átadták a 4,2 milliárd forint értékű dél-nyírségi szennyvízberuházás keretében felépített encsencsi tisztítótelepet a magyar-román határ menti községben csütörtökön.

Az eseményen Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára elmondta, a beruházás a 21. századot hozta el a térségnek, amelynek települései a fejlesztés megvalósítása érdekében példamutatóan fogtak össze.

Ez az összefogás elengedhetetlen eleme az országépítésnek - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy az itt lévő településeknek komoly gazdasági potenciálja van. Bitay Márton Örs szavai szerint a fejlődést komolyan ösztönzi a megépült szennyvíztisztító infrastruktúra, amelynek segítségével tisztább ivóvízhez és környezethez jutnak az itt élők.

Simon Miklós, a Fidesz-KDNP térségi országgyűlési képviselője az átadáson azt hangsúlyozta, a választókerület valamennyi települése érintett ivóvízminőség-javítási, vagy szennyvízprogramban. Elmondta: a 4 milliárd forintos támogatást élvező, Nyírbátort, Nyírgyulajt, Nyírvasvárit, Encsencset, Piricsét és Nyírbélteket magában foglaló dél-nyírségi szennyvízberuházás költségeihez a lakosságnak nem kell önrészt vállalnia, mivel a brüsszeli és a hazai támogatáson felüli összeget az EU-s önerő alapból finanszírozták.

A környezetvédelmi projekt keretében több mint 24 ezer lakos háztartási szennyvizének biztonságos elvezetése és tisztítása valósult meg. Nyírbátorban növelték a régi szennyvíztisztító-telep kapacitását, komposztálót és iszapkezelőt alakítottak ki, hálózat-rekonstrukciós munkálatokat végeztek, valamint a szomszédos Nyírgyulajban és Nyírvasváriban új gyűjtőhálózat épült ki.

Encsencsen egy új, napi 520 köbméter kapacitású szennyvíztisztító-telep létesült, valamint kialakították a község új vezetékrendszerét. Ugyancsak új hálózatot alakítottak ki Nyírbélteken és Piricsén, amit az encsencsi tisztítótelephez csatlakoztattak.

A több mint 55 kilométer hosszban kiépített vezetékrendszerre 3500 ingatlan csatlakozhat.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában