Helyi közélet

2015.12.02. 13:08

Érpatak nem érti: Miért engedték el a gépfegyverest és a sorozatbetörőket?

Érpatak - Érpatak lakossága ledöbbent: Követelik a sorozattolvajok előzetes letartóztatását. Azt sem értik, hogyan engedhették el azt az érpataki lakost, akinél gépfegyvert és éles lőszereket találtak.

Érpatak - Érpatak lakossága ledöbbent: Követelik a sorozattolvajok előzetes letartóztatását. Azt sem értik, hogyan engedhették el azt az érpataki lakost, akinél gépfegyvert és éles lőszereket találtak.

Érpatak lakossága követeli a helybeliek és a rendőrök példás összefogásával nagyon hamar kézre kerített sorozattolvajok előzetes letartóztatásba helyezését. A lakosság továbbá nem érti, hogyan engedhette ki az ügyészség az elfogást követő második napon azt az érpataki személyt, aki automata gépfegyvert és éles lőszereket rejtegetett a közelmúltban.

Röviden így összegezhető annak a sajtótájékoztatónak a lényege, amit Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere tartott kedden Nyíregyházán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség épülete előtt.

– A falu lakossága úgy érzi a nálunk történt bűncselekmények alapján, hogy a bűnözők érdekeit védi az ügyészség, s nincs tekintettel a jogsérelmet elszenvedett emberek problémáira. Ahelyett, hogy a jogkövetők sérelmére lenne tekintettel, mindig a bűnözők jogait nézi – magyarázta a község vezetője. – A lakosság örült a tolvajok gyors elfogásának, s bízott benne, visszatartó erejű lesz a büntetésük. Aztán megdöbbentünk azon, hogy a bíróság kiengedte őket, holott példás intézkedés kellene az idősek védelmében.

Általános és különös feltételek

Szerkesztőségünk megkeresésére dr. Szilágyi László, a megyei főügyészség sajtószóvivője a következő tájékoztatást adta: – Bármennyire is sérti egy bűncselekmény a sértett érdekeit, bármilyen mértékben is háborítja fel a közvéleményt, az előzetes letartóztatás soha nem lehet előrehozott büntetés, annak elrendelése a büntetőeljárásról szóló törvényben szereplő okok alapján történhet. E törvény szerint az előzetes letartóztatásnak általános feltétele az, hogy a gyanúsított szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt kövessen el. Ezen túlmenően négy különös feltétele is van még, egynek legalább fenn kell állnia: megszökött, elrejtőzött; fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye; bizonyítás megnehezítése; újabb bűncselekmény elkövetésének esélye.

– Bár az előzetes letartóztatás általános feltétele fennállt az apa és a fia ellen indult bűn­ügyben, azonban az ügyész úgy mérlegelte a különös okokat a lopás vétségét elkövetett gyanúsítottakkal szemben – figyelemmel arra, hogy büntetlen előéletűek –, hogy az előzetes letartóztatás nem rendelhető el.

– A lőfegyverrel visszaélés bűntettével gyanúsított személy beismerő vallomást tett, egy alkalommal volt büntetve, nem volt indokolt az előzetes letartóztatás.

KM-MML


29.11.2015 | Érpatak - Egy 81 éves érpataki asszony házának pincéjét törték fel 2015. november 28-án reggelre, és két mázsa burgonyát, befőtteket, a ház mellett álló kamrából pedig rizst és cukrot tulajdonítottak el. tovább »

06.05.2015 | Érpatak - A Nyíregyházi Rendőrkapitányság előzetes bűnügyi információk alapján 2015. május 6-án házkutatást tartott egy érpataki lakóházban. Az intézkedésbe a Terrorelhárítási Központ műveleti egységét is bevonták, mivel felmerült a lőfegyverrel visszaélés gyanúja. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában