Helyi közélet

2015.12.30. 13:46

Hol szilveszterezzünk a megyében? Sokba fájhat az óévbúcsúztatás

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Feltérképeztük, milyen gasztronómiai és kulturális svédasztallal készülnek az óévbúcsúztatásra megyénkben.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Feltérképeztük, milyen gasztronómiai és kulturális svédasztallal készülnek az óévbúcsúztatásra megyénkben.

Megyeszerte gazdag a felhozatal, ami a szilveszteri kikapcsolódást illeti. Fehérgyarmaton, a Kossuth parkban koripálya, forralt bor, sült gesztenye, sült hal, élőzene és tűzijáték várja az érdeklődőket. Tarpán batyus bált tartanak, helyben készült malacsült, éjféli virsli és Debreceni Zsolt zenéje fűszerezi az est hangulatát. Aki az X-Faktor döntősével, Nagy Ricsivel szeretné búcsúztatni az évet, a Nyírbátori Kulturális Központba látogasson el! A belépők néhol csak 2500–5000 forintba kerülnek, a rangosabb rendezvényeken azonban 10–15 ezer forintot is elkérnek a résztvevőktől.

Nem sokat pihennek karácsony után a szilvesztert nem otthon töltő magyarok: legtöbben már ma, december 30-án útnak indulnak, és csak szombaton kezdenek csomagolni.

– Az idén különösen örülhetnek a szállásadók, hiszen általában a kétéjszakás csomagajánlatok a legnépszerűbbek a téli hónapokban, az óévbúcsúztatás idejére viszont nagyrészt a 4 nap/3 éj konstrukciókat keresték a vendégek, annak ellenére is, hogy átlagosan közel 50 százalékkal drágábban lehet így kikapcsolódni az év utolsó napjaiban – mondja Dorcsinecz József, a szallas.hu alapítója.

A szállodák szilveszteri csomagajánlataiban különleges helyet kap az alaposan megválogatott ételsor – úgy az éjféli, mint a másnapi menü tekintetében –, ezért sok helyen kerül malacsült és lencse az asztalokra, de a kísérőprogramokra is nagy gondot fordítanak a vendéglátók. – Ahhoz, hogy az este igazán különleges és emlékezetes maradjon, már nem elegendő tűzijátékkal, tombolával és pezsgővel készülni! A nagyobb szállodákban show-műsorok (bűvész-, humorista-, táncshow) és sztárvendégek (közismert, kedvelt énekesek) várják az óévzáró vendégeit – tette hozzá Dorcsinecz József.

A megyeszékhely szívében pezsegni fog az élet az év utolsó éjszakáján. – Hagyományainkhoz híven, a jubileumi Korona Szilveszter is nívós, színvonalas lesz – ígéri Szilágyi Istvánné. A 120 éves épületben a VOX együttes zenél majd kifulladásig, a házigazdák svédasztalos ellátással, korlátlan étel- és italfogyasztással várják vendégeiket.

A Chloé New Yorkban étteremben Dj. Mess & Dj. Pető gondoskodik a zenei pezsgésről. A kisebb, ám annál népszerűbb szórakozóhelyek szilveszteri nyitvatartásáról nem árt előzetesen tájékozódni, ugyanis előfordulhat, hogy zártkörű partit tartanak! Ez a helyzet például a nyíregyházi Brick House esetében. – December 30-án bárki előszilveszterezhet nálunk, s aki még bírja szusszal, január 2-án, szombaton már hallathatja a hangját a Brickben, de szilveszterkor zártkörű rendezvénynek adunk otthont – árulta el Korona Gábor, a szórakozóhely vezetője.

Nem mindegy, milyen enni- és innivaló kerül az ünnepi asztalra!

A hideg beköszöntével a vásárlók lelkesen viszik a szilveszteri kocsonyához valót – mesélte érdeklődésünkre az idei „Év hentese”. Urbán Sándornak – legnagyobb örömére – nem sok ideje volt beszélgetni, de azért két vevő között villámgyorsan elmondta: a vegyes kocsonyahús – köröm, fej, csülök – kilója kihozható 5–600 forintból. Kapósak a bőrös húsok (1200 forint/kg), amelyekből egyszerűen kivitelezhető az ünnepi vacsora, tepsiben megsütve. A kicsit drágább és komplikáltabban elkészíthető malacra nincs nagy igény. A baromfihúsra sem, ám ezt inkább az ismert „szerencsét röptető tulajdonsága” miatt kerülik szilveszterkor az emberek. Fogy viszont a jó minőségű juhbeles sertésvirsli (1580 forint/kg) meg hurka (820 forint/kg). – Utóbbihoz a magam készített sütnivaló kolbászt ajánlom! - tette hozzá a Hatzel-téri húsbolt tulajdonosa.

Szem előtt tartva az ünnepi időszak slágertermékeit, ezúttal pezsgőket tesztelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Szupermenta csapata. A szakemberek 30 terméket választottak ki, figyelembe véve a vásárlói szokásokat, és fele-fele arányban ellenőriztek hazai és külföldi minőségi száraz pezsgőket. (A pezsgővásárlás 63 százalékkal nő a szilveszteri időszakban.) A beltartalmi jellemzők minden estben megfeleltek az előírásoknak, a címkejelöléseknél már akadtak pontatlanságok. A kedveltségi teszten a hazai előállításúak közül a Sauska Tokaji végzett az élen, míg a külföldi pezsgők közül az osztrák Schlumberger Gold Trocken.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában