Helyi közélet

2015.12.09. 13:39

Indulhat a doktori alprogram az Egészségügyi Karon

Nyíregyháza - Akkor lehetünk sikeresek, ha mindenki a maximumot hozza ki magából.

Nyíregyháza - Akkor lehetünk sikeresek, ha mindenki a maximumot hozza ki magából.

– A Debreceni Egyetem Humán Tudományok Doktori Iskola programtanácsa december 2-ai ülésén egyhangúlag támogatta a nyíregyházi egészségügyi kar azon kezdeményezését, hogy „Inkluzív pedagógia az inkluzív társadalomban” címmel doktori alprogramot indítson, amely 2016 szeptemberétől lesz elérhető – mondta el lapunknak az alprogram vezetője, prof. dr. Semsei Imre, a kar dékánja.

Prof. dr. Pusztai Gabriellától, a program vezetőjétől megtudtuk: az uniós átlagnál jóval kisebb Magyarországon a doktori képzésben részt vevők aránya, fontos, hogy a felsőoktatásban tanulók lássák, milyen perspektívát nyújt számukra ez a képzési forma. Az alprogramról azt mondta: sokan vannak hazánkban, akik bár tehetségesek, képességeiket koruk, nemük, társadalmi státuszuk, vallási vagy etnikai hovatartozásuk miatt nem képesek kibontakoztatni. Felzárkóztatásuk és társadalmi integrációjuk nem pusztán politikai vagy gazdasági kérdés, hanem egy integráltan működő, demokratikus társadalom elérésének alappillére is. Ez komplex feladat, amelyben az oktatási intézményeknek és a szülőknek is komoly szerepük van – tette hozzá.

Prof. dr. Thomas R. Lawson, az alprogram egyik külföldi oktatója úgy véli, Magyarország kis ország, ezért ahhoz, hogy sikeres lehessen, minden állampolgárának a lehető legtöbbet kellene kihoznia magából. Szerinte fontos, hogy a hasonló célokért, de különálló csoportokban dolgozók fogjanak össze, mert együtt hasznosabbak lesznek.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában