Helyi közélet

2015.12.12. 11:26

Kinek lesz itt egyáltalán nyugdíja? Leforrázta a valósággal a közönséget a nyugdíjguru

Nyíregyháza - Nem kizárt, hogy előbb-utóbb peres eljárások születnek majd a szegény apák, anyák és a „háládatlan” gyermekek között.

Nyíregyháza - Nem kizárt, hogy előbb-utóbb peres eljárások születnek majd a szegény apák, anyák és a „háládatlan” gyermekek között.

A ma középkorú generációnak drámai jövedelemzuhanásra kell felkészülnie, mire eléri a nyugdíjkorhatárt. Sokkal kevesebb lesz a járulékfizető dolgozó hazánkban, mint jelenleg, ráadásul beáramlanak a nyugdíjas szférába a Ratkó-nemzedék megőszült gyermekei.

2030-ig 2,1 millió ember éri el a nyugdíjkorhatárát, miközben csak 1,6 millió gyermek lép majd a (magyar?) munkaerőpiacra. Tizenöt éven belül félmillióval kevesebb lesz a járulékfizető, hiszen kevesebb gyermek születik, másik félmillióval pedig azért, mert inkább külföldre vándorolnak a magyarok dolgozni, miközben 200 ezerrel nő a nyugdíjasok átlagos létszáma. Ezt a drámai képet tovább rontja a munkanélküliség, a közfoglalkoztatás, a megváltozott munkaképesség és egyéb okok miatt az a további legalább félmillió ember, aki vagy egyáltalán nem, vagy csak minimális nyugdíjjárulékot fizet.

Veszélyek és megoldások

Szinte leforrázta ezekkel a szavakkal közönségét csütörtökön Nyíregyházán dr. Farkas András, a nyugdíjguru, aki előadásában arra is rámutatott: nem kell egyetemi végzettség ahhoz, hogy sejtsük, milyen összegű nyugdíjakra számíthatnak a ma dolgozói öregkorukra.

– Az aktív dolgozók adót fizetnek, eltartják gyermekeiket, és támogatják a szüleiket, ha tudják. De mire, kire számíthatnak majd évtizedek múlva? Az Alaptörvényünk – akárcsak Kínában – immár tartalmazza a nagykorú gyermekek azon alkotmányos kötelezettségét, miszerint indokolt esetben kötelesek eltartani, anyagilag támogatni a rászoruló, idős szüleiket. Ez már a polgári törvénykönyvben is feketén-fehéren szerepel, nem kizárt tehát, hogy előbb-utóbb peres eljárások születnek majd a szegény apák, anyák és a „háládatlan” gyermekek között!

Kölcsön kenyér visszajár?

– Ha nem akarjuk „vénségünkre” a saját gyermekeink, unokáink nyakába varrni magunkat, bölcsen tesszük, ha – adójóváírással támogatva, esetleg megfontoltabb, bölcsebb pénzbeosztással – minél előbb gondoskodunk nyugdíjcélú megtakarításról. Ha a középkorú generáció nem kezd hozzá a privát nyugdíja megalapozásához, a gyermekeik vállára nehezedő teher a sokszorosa lesz annak, ami most az ő vállukat nyomja! – figyelmeztetett a nyugdíjguru, aki a „Legyőzhetetlen” című motivációs könyvét is bemutatta hallgatóságának.

Névjegy: Dr. Farkas András

Végzettsége: jogász, életbiztosítási zöldmezős (greenfield) specialista (1985-ben summa cum laude doktorként végzett az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán.)

Munkahelyei: számos biztosítótársaságnál dolgozott értékesítési vezérigazgatóként, igazgatósági tagként; az Aviva Életbiztosító Zrt.(mai nevén MetLife Biztosító) létrehozóinak egyike, vezérigazgató-helyettese és ügyvezető igazgatója volt 1996 óta. 1996-ban a Nationale-Nederlanden Pénztárszolgáltató Kft. megbízott ügyvezető igazgatója. 1989 és 1993 között a Magyar Köztársaság teheráni konzulja és nagykövetségi titkára, 1985 és 1989 között a Külügyminisztérium konzuli jogi szakértője.

Publikációi: Életbiztosítási szakkönyvek szerzője, szakkonferenciák rendszeres magyar és angol nyelvű előadója. A NyugdíjGuru Facebook-oldal és a www.nyugdijguru.hu portál alapítója.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában