Helyi közélet

2015.12.02. 16:14

N. Szabó József: a két lábon járó tudomány

Nyíregyháza - Méltán büszke a rangos állami kitüntetésére a nyíregyházi professzor, N. Szabó József.

Nyíregyháza - Méltán büszke a rangos állami kitüntetésére a nyíregyházi professzor, N. Szabó József.

Magas színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült prof. dr. habil N. Szabó József. Nemcsak a neve, hanem a személyisége is egyedi a nyíregyházi szaktekintélynek, aki külön kérte, hogy maradjunk az N. Szabó József elnevezésénél, mert bár nem titkolja a hosszú évtizedek alatt alapos munkával kiérdemelt elismeréseit, rangfokozatait, és büszke rájuk, nem ragaszkodik a hosszas felsoroláshoz. Szerénysége is az erénye.

Mexikóvárostól Pekingig

A tudomány a bennünket körülvevő világ megismerésére irányuló tevékenység, illetve a folyamat során szerzett ismeretek összessége. E téren professzionális portfólióval bír a professzor. Pályájához tartozik, hogy a debreceni és budapesti tudományegyetem elvégzése mellett Magyarországon az első szakképzett nemzetközi idegenvezetői kurzust is abszolválta.

A közel negyvenéves tudományos pályája a kultúrpolitikai és a kultúrdiplomáciai kutatásokhoz kötődik. A kultúra és a politika 1945–1948 közötti viszonyát feltáró kutatásai alapvetően újat hoztak a tudományos életben. Publikációs listája több mint 270 tételt – monográfiák, kismonográfiák, könyvek, tanulmányok, cikkek, nemzetközi tudományos konferenciák – tartalmaz. Ebből 150-nél is több tanulmány 70 élvonalbeli magyar és nemzetközi folyóiratnál és kiadónál jelent meg. A Magyar Tudományos Művek Tárában közel 200 cikket publikált. Mintegy 60 idegen nyelvű könyvvel és tanulmánnyal büszkélkedhet. A tudományos minősítésekben 1988 óta 60 egyetemi doktori, kandidátusi és habilitációs eljárásban vett részt. Húsz egyetemi tanári felterjesztést és három doktori iskolát minősített.

Világutazó lett, szakmai tanulmányútjain, a kongresszusokon Mexikóvárostól Pekingig járt-kelt. Többek között a Paris-Süd Egyetem vendégprofesszoraként és a New York-i Tudományos Akadémia tagjaként adta át a tudását.

Ragaszkodik a városhoz

– Olyan tudományt művelek, ahol a dokumentált tények és az igazolt források alapján vonom le a következtetéseket. Mindenki azután kapja az elismerést, amit teljesít. Úgy érzem, miattam nem kell szégyenkeznie a megyének. Ebben a műfajban az ember nyugodtan dicsekedhet. Nekem ez egy létforma, ami örömet szerez, nem pedig fáradságot. Nagyon ragaszkodom a városhoz, hisz itt éltem le az életem java részét. A város, a megye és a főiskola is elismerte, megbecsülte a munkámat – jegyezte meg N. Szabó József, aki elárulta, hogy a megkülönböztető betű a nagybörzsönyi kötődésére utal, de a nyíregyháziságát is szimbolizálja.

Egyetemmé alakul a főiskola az új évtől. N. Szabó József tanszékvezetőként, egyetemi tanárként, szakvezetőként évtizedek óta rálát a felsőoktatási intézményben folyó munkára. Ő alapította a nemzetközi kapcsolatok szakot.

– Reális a rang, a tudományos fokozatok legitimálják az egyetemet. Szükséges erősíteni a publicitási tevékenységet, és még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a tudományos tennivalókra.

Ha ez így megy tovább…

Az egyik legautentikusabb személy, aki véleményt formálhat a kultúrdiplomáciáról, a migrációról és napjaink történéseiről.

– Ha ez így megy tovább, akkor ebből nagy bajok lesznek. Az egyes iszlám irányzatokra jellemző agresszivitás tönkreteheti Európát. Nem az iszlámmal van problémám, hanem azzal, amikor ránk akarják erőltetni. Komoly szerepe van a kultúrdiplomáciának, ami nem más, mint a külpolitikai célok elérése a kultúra eszközével.


Névjegy

Dr. N. Szabó József

Születési idő: 1949. május 26.

Születési hely: Nagybörzsöny

Pozíciója: Nyíregyházi Főiskola, Társadalom- és Kultúratudományi Intézet, Nemzetközi Kapcsolatok Intézeti Tanszék, professor emeritus

Családi állapot: nős, egy gyermekük és három unokájuk van

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában