Helyi közélet

2015.12.05. 19:01

Nemes nedű legyen a feles!

Érpatak - Az Országgyűlés számára is fontos, hogy jó minőségben készüljön a pálinka.

Érpatak - Az Országgyűlés számára is fontos, hogy jó minőségben készüljön a pálinka.

A pálinka minősége nemcsak a terített asztal mellett beszédtéma, hanem a parlamentben is. Ez nem véletlen, hiszen a hungarikumnak elismert nedű a magyar gasztronómiának része, ugyanakkor jelentős bevételi forrás az államnak.

Köztestületté alakul

A jobb minőségű pálinka előállítását, az ital népszerűsítését szolgálta az az országgyű­lési döntés is, amikor a 2008. évi pálinkatörvény értelmében 2009-ben létrejött a Pálinka Nemzeti Tanács, amelynek ez év októbere óta tagja Papp József, az érpataki Zsindelyes Pálinka Zrt. igazgatóságának elnöke.

Őt kértük meg arra, hogy értékelje azt a keddi parlamenti döntést, ami szerint közfeladatot kapott a Pálinka Nemzeti Tanács.

– Eddig csak véleményező szerepe volt a Pálinka Nemzeti Tanácsnak, nem volt komoly jogosítványa. Az Országgyűlés kedden köztestületté minősítette a Pálinka Nemzeti Tanácsot, amelynek így hatásköre nyílt a pálinkák származásának és minőségének ellenőrzésére. A tanács közfeladatává vált az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel rendelkező pálinka, törkölypálinka termékleírások betartásának vizsgálata, az uniós földrajzi jelzés oltalommal összefüggő jogérvényesítés, valamint a jogsértőkkel szembeni fellépés. A tanács a törvénymódosítás kihirdetését követő tizenötödik napon kezdheti meg az új közfeladatait. Azáltal, hogy köztestületté vált, saját költségvetéssel is rendelkezik majd – magyarázta Papp József.

– Tavasszal alakul meg az új nemzeti tanács. Az a célunk, hogy olyan személyek vegyenek részt a munkájában, akik pálinkagyártással foglalkoznak, mert így átlátják az egész folyamatot. Egy személyt a Nemzetgazdasági Minisztérium, kettőt pedig a Földművelési Minisztérium is delegálhat, hiszen mint említettem, költségvetéssel rendelkezve pénzről is szó lesz majd. Szeretnék tagja lenni az új nemzeti tanácsnak is, hiszen a megkezdett munkát jó lenne folytatni, végigvinni.

Mint közismert, az Európai Unió gyakran támadta hazánkat a 2010-ben bevezetett magánfőzés miatt.

– Szigorodik 2016 januárjától a magánfőzés, a kormány bevezeti a párlat-adójegyet – folytatta Papp József. – Egy adójegy 700 forintba kerül, és évente minimum 5, maximum 86 darab vásárolható belőle a vámhatóságtól. Egy párlat-adójegy egy liter párlat előállítására jogosít.

KM-MML


Jótékonysági licitálás a pálinkákra

Vajon a szakma hogyan ünnepli a pálinka napját, ami december 6-án van, ugyanis a pálinkafőzők védőszentje is a gyermekek kedvence, Szent Miklós.– Tavaly Újfehértón volt a tizedik ünnepség, az idén pedig Győrben lesz egy nappal korábban a Szent Miklós templomban. A Magyar Pálinka Lovagrend tagjai tartanak egy pálinkalicitálást, s annak a bevételét a szakolyi Szent Lukács Gyermek Ápoló-Gondozó Intézetnek ajánlják fel. A Zsindelyes Pálinkafőzde Zema porcelánba töltött újfehértói meggypálinkát ajánlott fel az árverésre. Egyébként a Zsindelyes a jövő évben komoly technológiai, informatikai, turisztikai fejlesztést akar megvalósítani, valamint energetikai és környezetvédelmi terveink is vannak. Tizenhárom jogerős építési engedéllyel rendelkezünk, figyeljük a pályázati lehetőségeket – tette hozzá Papp József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában