Helyi közélet

2015.12.19. 15:36

Sokan a kényelmet választják

Nyíregyháza - Ma már nem ördögtől való karácsonykor elutazni otthonról vagy házhoz rendelni az ünnepi menüt.

Nyíregyháza - Ma már nem ördögtől való karácsonykor elutazni otthonról vagy házhoz rendelni az ünnepi menüt.

A háziasszonyok nagy része december 24-én fáradtan „esik be” a karácsonyfa alá az egész napos sütés-főzés után. Sőt, egy nap alatt nincs is kész minden, hiszen például a sütemény már nem biztos, hogy belefér a fa feldíszítésével vagy az ajándékok csomagolásával is zsúfolt napba.

A levestől a desszertig

Aki szeretne időt és energiát spórolni, és nem akar azon idegeskedni az ünnepek előtt, hogy vajon megég-e a pulyka vagy kireped-e a begjli, ma már az idegőrlő főzőcske helyett választhatja a nyugalmat és kényelmet.

Egyre több étterem kínál ugyanis karácsonyi menüt: a kiválasztott és időben megrendelt ételeket december 24-én délelőttre elkészítik és becsomagolják, a háziasszonyoknak pedig már csak annyi a dolguk, hogy a terített asztalon feltálalják a kész fogásokat. A nyíregyházi Stella Rose étterem évek óta készít ünnepi menüt, a kínálatukat a tapasztalataik, illetve az igények alapján állítják össze. Braunné Csernus Judit tulajdonos lapunknak elmondta: főként a fiatalok élnek ezzel a lehetőséggel.

– A vegyestálak a legnépszerűbbek, de sokan rendelnek tőlünk halászlevet és sülteket is. Természetesen a kínálatban hidegtál, pulykacomb, karácsonyi töltött káposzta, többféle saláta és házi készítésű bejgli is szerepel. A frissen elkészített karácsonyi ételeinket december 24-én délig személyesen vehetik át a megrendelőink, hogy azt követően már a szeretteikkel törődhessenek a konyhai robot helyett.

Ma már az sincs kőbe vésve, hogy mindenkinek otthon kell töltenie az ünnepeket.

– Tapasztalataink szerint a belföldi szállások évek óta százszázalékos kihasználtsággal működnek karácsonykor és szilveszterkor. Ennek oka egyrészt, hogy sokan ekkorra időzítik a szabadságukat, másrészt rendelkeznek SZÉP Kártyával és kapnak különféle olyan utalványokat, amiket a hazai szálláshelyeken elfogadnak – mondta el érdeklődésünkre Petőné Szabolcsi Hajnalka, a Sky Travel utazási tanácsadója. Hozzátette: aki tehát december elején szeretne országhatáron belül szállást keresni akár karácsonyra, akár szilveszterre, nem biztos, hogy sikerrel jár, hiszen az utasok már hónapokkal korábban lefoglalják a helyeket.

Vegyes a kereslet

– A szállodák lényegesen magasabb árakkal dolgoznak ebben az időszakban, mint egy standard hétköznapon, mert tartalmazzák a karácsonyi vagy a szilveszteri gálavacsorát. Sokan keresik akár helyben is az ünnepnapokon nyitva tartó éttermeket, ahol összeülhet a család, és a szilveszteri programok iránt is nagy az érdeklődés.

Petőné Szabolcsi Hajnalka úgy látja, vegyes a kereslet a külföldi karácsonyi utak iránt.

– Kevésbé utaznak december végén az emberek külföldre: egynapos kirándulás keretében a bécsi, a kassai és a zakopanei adventolás az idén is népszerű volt, de a karácsonyt inkább itthon töltik a pihenni vágyók. Akik mégis úgy döntenek, hogy elhagyják az országot, főként az egzotikusabb úti célokat, az ilyenkor is meleg éghajlatú térségeket választják.

- KM-CsA, SzA -


A fürdővárosok a legnépszerűbbek

– Élményt ajándékozni az egyik legszebb gesztus, így érthető, hogy karácsonykor megnő az érdeklődés az ajándékutalványaink iránt is. Ilyenkor az ügyfeleink jellemzően nem a konkrét helyre, időre szóló utalványokat keresik, hanem megadják a lehetőséget a szeretteiknek arra, hogy maguk döntsék el, milyen utazásra fordítják – jegyezte meg Petőné Szabolcsi Hajnalka utazási tanácsadó.

A magyarok legkeresettebb úti céljainak listája Szilveszterkor sem tér el sokban a szokásostól. A legtöbben budapesti szállásokat keresnek 2015 utolsó bulijához, de Hajdúszobosz­lón, Hévízen és Sárváron is sokan búcsúztatják az óévet. A trivago.hu látogatói a legnépszerűbb pihenőhelyek közül Pécsett kerestek szállást legolcsóbban, 17 ezer forintért (2 fő/éj). Az átlagárak Hévízen a legmagasabbak, egy kétágyas szoba 40 ezer forintba kerül Szilveszterre – közölte az MTI.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában