Helyi közélet

2016.01.11. 11:21

A táncolás a nyíregyházi tanárnő élete

Nyíregyháza - Szívvel, lélekkel és óriási szakértelemmel szeretteti meg másokkal a klasszikus balettet.

Nyíregyháza - Szívvel, lélekkel és óriási szakértelemmel szeretteti meg másokkal a klasszikus balettet.

Feketéné Kun Ildikó, kinek szakmai munkásságát a közelmúltban Prima-díjjal ismerte el a VOSZ megyei szervezete, 10 éves korától aktív részese Nyíregyháza kulturális életének. Megismerhettük néptáncosként, társastáncosként, legtöbben azonban balettosként és pedagógusként ismerik és túlzás nélkül kimondhatjuk: istenítik.

A maholnap negyven esztendeje megalapított a Primavera Balett Együttes az évtizedek ­ alatt országos hírnevet, kétszeres Nívó-díjas és Kiváló Együttes címet szerzett. Többször is felléptek külföldön (Románia, Ukrajna, Németország, Finnország), Kínából a Sanghai Nemzetközi Barátság Fesztivál nagydíjával tért haza a My Fair Lady koreográfiájáért.

Csinálja a fesztivált…

Ildikó néni tanított Kisvárdán, Mátészalkán, Nyírturán, Tiszavasváriban, Tiszadobon, Zalaegerszegen és természetesen Nyíregyházán is, a megyeszékhelyen jelenleg két helyen oktat. Büszke mindarra, amit elért, de ennél is büszkébb volt és jelenlegi tanítványai teljesítményeire, sikereire.

– Egykori növendékem tanít a Művészeti Szakközépiskolában, de táncolnak „gyermekeim” a Magyar Állami Operaházban, a Madách Színházban, a Győri Balettnél, az Operettszínházban és a Honvéd Táncegyüttesben is – büszkélkedik Feketéné Kun Ildikó, akinek nevéhez, munkásságához fűződik a Qn-Balett Iskola és a Jazz-Mix táncegyüttes megalapítása Tiszavasváriban, az orosi utcabalett, az Alvégesi Művelődési Házban működő jazzbalettcsoport, valamint a Váci Mihály Kulturális Központtal közös szervezésben többször megtartott Nemzetközi Tiszántúli Klasszikus Ba-lett Fesztivál.

Elengedhetetlen a megújulás

– Tovább is van, mondjam még? – kérdezi nevetve a Nívó- és Tehetségekért-, s immár Prima-díjjal kitüntetett ba­lettmester, majd így folytatja: minden évben elmaradhatatlan, érdeklődők, művészetszeretők sokaságát vonzó Primavera-program a hagyományos tavaszi és újévi estünk.

– A megújulás, változatosság jegyében új koncertszámokkal, koreográfiákkal, különleges táncjátékokkal lépünk közönség elé.

A munkája a hobbija

– Kettős célom van: építeni és rombolni. Ledönteni azt a köztudatban élő valótlan képet, miszerint a balett tanulása lányoknak való, divatjamúlt időtöltés, és ezzel párhuzamosan időről időre „felépíteni”, kinevelni a tehetséges ifjak újabb és újabb generációját, mindeközben pedig csodálatos előadásokkal megörvendeztetni a munkánkat ismerő és elismerő kicsiket és nagyokat.

– Meggyőződésem, hogy a klasszikus balett a világ legszebb művészete, a legnehezebb mozgáskultúrával felvértezve. A kis diákjaimmal előbb igyekszem magamat elfogadtatni, megszerettetni, majd megmutatni nekik e csodálatos művészet világát, varázsát. Szerencsés vagyok, hiszen minden percét élvezem a munkámnak, jól bírom erővel, energiával, és tele vagyok újabbnál újabb, jobbnál jobb koreográfiaötletekkel.

– Az újévi koncertünk sikerében fürdőzve, abból lendületet merítve, már a tavaszi előadásunkra készülünk, amelynek március 20-án a VMKK ad majd otthont. A „kulturális svédasztal” ezúttal is gazdagon megterített, nívós és lélekemelő lesz! – ígéri a balettmester, Feketéné Kun Ildikó, aki 2007-ben íróként is megcsillogtatta tehetségét: életélményein alapuló novelláskötete a Rohanó lelkem virágai címet kapta.

 


Névjegy

Tanulmányok: Egri Tanárképző Főiskola (1973); ELTE Bölcsészkar (1977); Állami Balett Intézet (1980)

Koreográfiái: Liszt: Esztergomi mise; Óz, a csodák csodája; Bagdadi tolvaj; Pinocció; Kis hableány; Gulliver; Bűvészinas; Bíborvirág; Csajkovszkij: Rómeó és Júlia; Minkus: A bajadér; Herold: A rosszul őrzött lány; Leif: La Mancha lovagja; Vangelis: Colombus; Loewe: My Fair Lady; Bock: Hegedűs a háztetőn; Fényes: Mágnás Miska

Díjak: Nyíregyháza Város Művészeti Életéért (1997); Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt (2005); Megyei Prima-díj (2015)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában