Helyi közélet

2016.01.24. 09:43

Érdekességek január 24-ről

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - 1458-ban, e napon választották királlyá a Duna jegén, Hunyadi János kisebbik fiát Mátyást, akit egykori tanítója Vitéz János kiváltott a prágai fogságából.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - 1458-ban, e napon választották királlyá a Duna jegén, Hunyadi János kisebbik fiát Mátyást, akit egykori tanítója Vitéz János kiváltott a prágai fogságából. Kiskorúsága miatt öt évig az őt korábban elrabló Szilágyi Mihály maradt a kormányzó. A Kolozsváron született Mátyás uralkodása alatt (1458-1490) kibékült III. Frigyes császárral 1464-ben, visszakapta az 1440-ben elrabolt szent koronát, amellyel megkoronáztatta magát. 1469-től Csehország királya volt, 1485-ben elfoglalta Bécset a III. Frigyes elleni háborúban, és oda tette át székhelyét. Azt sok legenda magyarázta, miért volt a holló a címerállata, de az bizonyos, hogy nagyon okos madárról beszélünk. Halála után a bárók nem Corvin Jánost (Mátyás törvénytelen fiát), hanem Ulászló cseh királyt hívták meg a trónra. Az így létrejött cseh-magyar unió 1526-ig, a Jagelló-ház uralkodásáig tartott.

1965-ben elhunyt a legendás angol miniszterelnök Sir Winston Leonard Spencer Churchill. 1953-ban irodalmi Nobel-díjat kapott. 1900-tól konzervatív alsóházi képviselő volt, majd 1904-ben átpártolt a liberálisokhoz. Fényes politikai karrierje során 1908-ban kereskedelmi miniszterré, 1910-ben belügyminiszterré, 1917-ben fegyverkezési miniszterré, 1918-ban hadügyminiszterré és 1921-ben gyarmatügyi miniszterré nevezték ki. A konzervatívokhoz visszatérve 1940-től 1945-ig miniszterelnökként és hadügyminiszterként vezette a háborús nagy koalíciót. 1951-től 1955-ig ismét a miniszterelnöki tisztséget töltötte be. Tevékenységét sokan csodálták, sokan bírálták – leginkább azért, mert politikája révén sikerült a háborúba bevonni az attól korábban húzódozó amerikaiakat is berántani. A Jaltai konferencián részese volt Európa hosszú időre lefektetett rendjének.

68 gyertyát fújhat el szülinapi tortáján Németh Miklós, a Magyar Köztársaság első kormányfője. Kormányzása idején elfogadták a gyülekezési és egyesülési jogszabályokat, a politikai pártok, szervezetek alakításának feltételeit.

Leállítatta a bős-nagymarosi építkezést, részt vett Nagy Imre és mártírtársainak újratemetésén, engedélyezte a kelet-német polgárok Nyugatra távozását Magyarországon keresztül, aláírták a szovjet csapatok teljes kivonásáról szóló egyezményt. A módosított alkotmány alapján október 23-án kikiáltották a Magyar Köztársaságot.

Még híre sem volt a Szovjetunió felbomlásának, amikor 1986-ban a Voyager–2 űrhajó amit még 1977-ben lőttek fel elsőként érte el az Uránuszt. 2010-ben észlelték először, hogy az azóta is távolodó űrszondáról érkező szokásos adatfolyam megváltozott, és értelmezhetetlen jeleket küld haza a Plútón túli pályájáról. A bulvársajtó azonnal ufókról és földönkívüli civilizációk üzenetéről kezdett cikkezni, de a NASA szakértői szerint valójában csak szoftverhiba történt a szonda kommunikációs rendszerében: egy vagy több bit hibásan 0-ról 1-re fordult (vagy éppen fordítva) az adatfolyam kódolása közben, így a hazaküldött üzenet értelmezhetetlenné vált. A repülő szerkezettel a kommunikáció elég nehézkes a rádiójeleknek 13 órába telik megtenni a Föld és a Voyager-2 közti távolságot. A szondán található egy aranyozott adathordozó lemez is, arra az esetre, ha intelligens földönkívüli létformákkal találkozna. Rajta fotók és hangfelvételek találhatók a Földről, többek között az idegenek üdvözlése 55 nyelven (magyarul is), és részlet Mozart Varázsfuvolájából, illetve Chuck Berry Johnny B. Goode-jából. Az aranylemezen – valaki emlékszik még rá – a hagyományos LP technikával véstek üzenetet az egyik oldalra. A másik oldalon, sematikus ábrán a Naprendszer rajza, a Nap pozíciója a 14 legnagyobb pulzárhoz viszonyítva, konkrét műszaki ábrák, hogy a lemezt merre forgatva és hogyan kell lejátszani – találhatók. A korabeli ismeretek alapján a Plútó még bolygó, és az emberpárt egy nő és egy férfi ábrázolja. Te mit üzennél a Földön kívüli értelmes lényeknek?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában