Helyi közélet

2016.01.23. 14:11

Ezek történtek január 23-án

Nyíregyháza - Igaztalanok lennénk, ha nem árulnánk el, hogy Nyíregyháza adott miniszterelnököt az országnak 1942-44 között. Kállay Miklós 1887-ben e napon látta meg a napvilágot.

Nyíregyháza - Igaztalanok lennénk, ha nem árulnánk el, hogy Nyíregyháza adott miniszterelnököt az országnak 1942-44 között. Kállay Miklós 1887-ben e napon látta meg a napvilágot.

Nevéhez fűződik a válság sújtotta magyar mezőgazdaság helyre állítása, a magyar-osztrák és a magyar-lengyel kereskedelmi kapcsolatok kiépítése, az erdőtörvény, a cselédtörvény, a gazdaadósságok rendezése, az Alföld fásítása, valamint a Tisza felső folyásának hajózhatóvá tétele. Azt nem tudjuk, hogy szerette-e a sakkot, de bizonyosan tudta, hogy 1734-ben vele egy napon született Kempelen Farkas, a sakkozógép alkotója. Nyolc nyelven beszélt, beszédutánzó gépet készített, és megtervezte a Budai Várszínház épületét. Önnek szokott herpesz keletkezni az ajkán? Ha igen, akkor talán pont Zoviraxot ad rá az orvosa, amit további 44 szabadalmaztatott gyógyszerrel együtt az 1918-ban született Gertrude Belle Elion, Nobel-díjas biokémikus talált fel. Ez a nap a filmeseknek is jó csillagzatot hozott, Tahi-Tóth László (1944) Szergej Mihajlovics Eizenstein szovjet filmrendező (1898) Mariska Hargitay magyar származású amerikai színésznő (1964) és Jeanne Moreau, francia színésznő (1928) születtek e jeges jeles napon. Két éve nincs köztünk Várady Béla, a Vasas gólzsákja, aki 1977-ben az európai Ezüstcipőt is elnyerte. Híres volt hatalmas erejű lövéseiről. A Vasas szurkolói rigmust is faragtak: "Béla, Béla, Béluska, úgy lő mint a géppuska…".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában