Helyi közélet

2016.01.16. 19:04

Gombnyomással készülő ebéd

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A legújabb eszközök mindent elvégeznek a háziasszonyok helyett, és akár okostelefonnal is vezérelhetők.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A legújabb eszközök mindent elvégeznek a háziasszonyok helyett, és akár okostelefonnal is vezérelhetők.

A konyhai mindentudó gépek sok helyen népszerűek – idehaza egyelőre kevésbé, magyar nevük még nincs is, multicooker néven lelhetők fel a boltokban (már, ha fellelhetők).

A hazánkban 20–65 ezer forint közötti áron kapható eszközök képesek arra, hogy kevésbé gyakorlott vagy időhiánnyal küzdő háziasszonyok leveseket, egytálételeket, krémeket készítsenek a segítségükkel. Pirítani kevés típus tud és nem mindegyik tisztítható mosogatógépben, ellenben hámoznak, párolnak, kevernek, darálnak, gyúrnak, sütnek és főznek.

Használatuk egyszerű: mindent bele kell pakolni – egymás után, ahogyan a munkamenetnek megfelelően a gép jelez –, majd várni kell a jelzést és már lehet is tálalni. Helyettesíti a párolókat, olajsütőket, fazekakat, serpenyőket, a multicookerben készíthetünk leveseket, tésztákat, pörkölteket, de akár tortákat (!) is. A kezelőpanelen beállítható rajtuk a főzési idő- és hőfok, az ételt pedig nem kell kevergetni, felügyelni, csak betenni a hozzávalókat és várni a kész ételt ebédre, vacsorára. A legintelligensebb típusokban olyan funkciók is vannak, mint a konfitálás, a joghurtkészítés vagy a magok őrlése. Vannak olyan gépek, amelyekben a reggel betett anyagokból vacsoraidőre készül el a vacsora. Léteznek okostelefonnal vezérelhető változatok is, így a főzés akár egy másik városból is elindítható.

Az olajsütő a nagy kedvenc

De ez még inkább a jövő zenéje, illetve konyhája. – A ma háziasszonyai főként turmixgépet, botmixert, digitális konyhai mérleget, robotgépet és elektromos húsdarálót vesznek – tudtuk meg az Expert Electro nyíregyházi boltjának üzletvezető-helyettesétől, Petrilla Kálmántól.

– Az olajsütő mindig népszerű, főként a 25–30 ezer forintosakat kedvelik a háziasszonyok. Mostanában sok fogyott az aprító- és darálógépekből, de kelendők a rezsók, az idősebbek például a minisütőket szeretik, amelyek a hagyományosnál jóval kevesebbet fogyasztanak. – Az üzletben vásárolhatunk fagylalt-, vattacukorkészítő és aszalógépet is – mint megtudtuk, ezekből kevesebbet vásárolnak. Petrilla Kálmán szerint azért, mert aki kipróbálja, azt tapasztalja, hogy túl sok időt vesz igénybe egy-egy művelet, és a végeredmény sem jobb annyival, hogy ne érje meg inkább készen megvenni a fagyit, vattacukrot vagy aszalt gyümölcsöt. A kávéfőzőkből is inkább a hagyományos típusúak fogynak: mivel túl drágák a kapszulák, a vásárlók inkább lemondanak a habos, tejszínes kávékülönlegességeket készítő gépekről.

KM-SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában