Helyi közélet

2016.01.17. 17:42

„Ha nem hiszel a nótában, szívedre tekints!”

Nyíregyháza - A dalos ajkú vezérőrnagy katonás fegyelemmel és precizitással készül a tavaszi, nyíregyházi nótaestre.

Nyíregyháza - A dalos ajkú vezérőrnagy katonás fegyelemmel és precizitással készül a tavaszi, nyíregyházi nótaestre.

Szeretem a kertet. Ezt a címet viseli Szabó Sándor nótaénekes tavaly megjelent lemeze, amelyen több mint húsz cigányzenével kísért, ízig-vérig magyar nóta kapott helyet. A hatvanas éveiben járó nyíregyházi előadó az éneklésre kincset érő atyai örökségként tekint, hiszen édesapjának csodálatos hangja volt, tengernyi nótát tudott.

A Hajdúböszörményben és Nagyszénáson profi kategóriában elért első versenyhelyezések a kilencvenes évek végén tudatosították Sándorban, hogy a nótaéneklés világában a helye. „Cudar ez a világ” címmel kiadott első korongját a „Hinni kell a boldogságban” album követte, melyeket – hasonlóan a legutóbbi lemezéhez – hamar elkapkodott a nótakedvelők népes tábora.

A minőségre mindig van igény

Szabó Sándor elárulta: őszintén bízik abban, hogy a hamisítatlan, cigányzenével kísért magyar nóta – a megváltozott zenei közízlés ellenére – továbbra is megőrzi rangját, értékét, közösség-összekovácsoló és lélekgyógyító erejét. Optimizmusra ad okot, hogy tavalyelőtt bekerült a hungarikumok sorába.

– Több mint tíz éve szervezek telt házas nótaesteket szerte a megyében. Ezeken a rendezvényeken a szakma legjobb, legtehetségesebb előadói lépnek fel, hogy csak pár nevet említsek: Tarnai Kiss László, Bokor János, Szeredi Krisztina, Tolnai András vagy például a Nyíregyházán élő Zám Andrea.

– Sajnálattal tapasztalom, hogy nem mindenhol törekednek a hungarikum rangjához méltó nívó megteremtésére, mert a profitmaximalizálás az elsődleges, s talán egyetlen szempontja a szervezőknek. Szeretni kell a nótát, és méltó módon, szívből kell énekelni – vallja a Székely Katasztrófa Elhárítás és Polgári Védelem főparancsnokától tavaly vezér­őrnagy rendfokozatot és területi vezető kinevezést kapott Szabó Sándor.

Celebek tátognak műzenére

– Eltorzultnak és értéktelennek tartom a régi szép dalok pop- vagy rockköntösbe erőltetett újrafeldolgozását – tette hozzá az előadóművész, aki elszomorítónak tartja, hogy a magyar nóta legfeljebb csak zenedobozból bömböltetve kap helyet egy-egy falunapon, a színpadon ezzel szemben tiszavirág-életű celebek tátognak műzenére, jó pénzért.

– Ha rajtam múlna, kötelező programelemmé tenném az igényes nóta- és operett-előadásokat a rangosabb kulturális rendezvényeken.

A muzsika is élőben az igazi!

– Nagy szívfájdalmam, hogy immár nincs működési engedélyhez, kategóriavizsgákhoz kötve a „fizetős” nótaéneklés, így minőségi rosta nélkül, mindenki közönség elé állhat. Mi, elhivatott, minőségpárti nótaénekesek egyfajta missziónak tekintjük a munkánkat, hisszük, hogy előadásainkkal értéket közvetítünk. Nótaestjeinken nem érjük be szintetizátoros aláfestéssel, ragaszkodunk az élő zenés kísérethez. Csak halkan jegyzem meg: mi tartjuk életben, mi látjuk el munkával a muzsikálni tudó és akaró, tehetséges cigányokat. Idővel talán a VIDOR Fesztivál is kegyeibe fogadja majd ezt a csodálatos műfajt, generációkat gyűjtene csokorba a megyeszékhely szívében! – mesélte Szabó Sándor.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában