Helyi közélet

2016.01.14. 08:16

Januártól kevesebbet fizetünk a sertéshúsért

Nyíregyháza - A januártól életbe lépő áfacsökkentés a bontott húsok nagy részét érintette – mondta Varga Balázs, majd hozzátette: továbbra is a 27 százalékos áfakörbe tartoznak a szalonnafélék, a belsőségek, valamint a fej, a láb és a farok.

Nyíregyháza - A januártól életbe lépő áfacsökkentés a bontott húsok nagy részét érintette – mondta Varga Balázs, majd hozzátette: továbbra is a 27 százalékos áfakörbe tartoznak a szalonnafélék, a belsőségek, valamint a fej, a láb és a farok.

– A módosítás hatására közvetlenül a kiskereskedelmi húsárak változtak, hosszabb távon viszont a teljes folyamatra kedvező hatással lehet – vélekedett a Mada Hús Kft. ügyvezetője, akinek cége évente 50–55 ezer disznót vág le. A sertések hozzávetőleg felét a saját, illetve az integrált sertéstelepeiken tenyésztik, míg a fennmaradó részt más, környékbeli sertéstelepekről vásárolják fel.

Ki jár jól?

Varga Balázstól megkérdeztük: szerinte ki jár a legjobban az áfacsökkentéssel?

– Az általános forgalmi adó 22 százalékos csökkentését a kereskedelmi egységek zömében azonnal lereagálták és érvényesítették az áraikban. Ez, a kiélezett verseny miatt, meggyőződésem, hogy a jövőben is így lesz. Közvetlenül tehát a vásárló jár jól – fogalmazott az ügyvezető, majd hozzátette azt is: hosszabb távon a tenyésztést és a feldolgozást is pozitívan befolyásolhatja majd ez a változtatás.

– A piaci helyzetről tudni kell, hogy 2015-ben Európában az ágazat egy komoly válságon ment keresztül, ami még jelen pillanatban is tart. A folyamat 2014 őszén, az orosz húsembargó bevezetésével kezdődött, aminek hatására hirtelen túlkínálat alakult ki az európai piacokon, ami az élő sertés árában jelentős árzuhanást eredményezett – emlékezett vissza Varga Balázs.

Szerinte a változás azonnal érezhető volt a húsok nagykereskedelmi árában is, ami lassan „átszivárgott” a kiskereskedelmi árakra is. Ő maga is meglepődött akkor, amikor a 2014-es, illetve a 2015-ös esztendő utolsó negyedéveinek bolti eladási árait hasonlította össze, ugyanis egy év leforgása alatt 15–20 százalékkal csökkentek az árak.

– Ezt a változást a fogyasztásban nem érzékelték, vagyis az emberek ennek ellenére nem vásároltak több húst. A tavaly év végi, többéves mélyponton lévő árszínvonalhoz képest mérséklődtek tovább az árak most januárban, köszönhetően az áfacsökkentésnek – mondta a Mada Hús Kft. ügyvezetője, aki nem akart ünneprontó lenni, mikor azt mondta: „középtávon áremelkedésre lehet ­számítani, mert az elengedhetetlen az ágazat stabilizációjához”.

Nem fogja elérni

– Nem kell azonban megijedni, mert rövid távon az árszint várhatóan nem fogja elérni a tavaly decemberit sem. A feldolgozóipar árait alapvetően az alapanyag árszintje határozza meg, tehát a húsipar is le fogja követni az alapanyag­ár változását – mondta Varga Balázs, aki az ágazat kifehéredésére is számít.

– Mindent figyelembe véve saját forgalmunk megnövekedésében is bízom. Összefoglalva úgy gondolom, hosszú távon mindenki jól járhat a változtatással – summázta az ügyvezető.

 


Reménykednek

A sertés tőkehús áfacsökkentésének hatása a baromfisok forgalmában még nem érzékelhető – mondta Földi Péter, a Baromfi Terméktanács szaktanácsadója. A szakember szerint még túl rövid idő telt el ahhoz, hogy a forgalomcsökkenés érzékelhető legyen. A baromfiágazati szereplők remélik, hogy náluk is csökken a forgalmi adó még ebben az évben.


Átlagosan kétszáz forinttal lett olcsóbb

– Még nem érzékelhető a forgalomnövekedés, a január egyébként is egy gyengébb hónap. Bezzeg a december kimondottan jól sikerült! – mondta el lapunknak Urbán Sándor, aki szerint az ünnepek táján mindenki bevásárol, így januárban kevesebb vevő nyitja rá az ajtót. A nyíregyházi hentes szerint a marhahús áfájának csökkentésére is lett volna igény, de persze így sem szomorkodik: bízik benne, hogy tavaszra megnövekszik a forgalma.

Urbán Sándor az aktuális sertésárakról is tájékoztatta lapunkat: a karaj kilója 1130, a combé, a lapockáé, a tarjáé és a dagadóé 1100 forintba kerül az áfacsökkentés óta.

– Átlagosan kétszáz forinttal lett olcsóbb a sertéshús. A beszerzési ár maradt változatlan, de az államnak már csak 5 százalék áfát kell fizetni – mondta a nyíregyházi férfi, aki a hajdúnánási és a ­hajdúdorogi vágóhídról szerzi be a félsertést, és a nyíregyházi hentesüzletében dolgozza fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában