Helyi közélet

2016.01.05. 17:08

Jégre lépni veszélyes és tilos is

Nyíregyháza, Rakamaz - A szakemberek szerint a jégréteg 12 cm-es vastagságtól tekinthető kellően biztonságosnak.

Nyíregyháza, Rakamaz - A szakemberek szerint a jégréteg 12 cm-es vastagságtól tekinthető kellően biztonságosnak.

A tavakat borító jégpáncél sokakat arra késztetett, hogy előkapva a szekrényből a korcsolyát végre hódoljanak szenvedélyüknek. Míg szabad szemmel biztonságosnak tűnhet a jég vastagsága, addig bizony a mérések igazolják: nem véletlenül tilos jégre menni.

Táblák is tiltják

A NyírVV Kft. felhívja a figyelmet, hogy hiába a hideg idő, a korcsolyázás szerelmesei ne csábuljanak el: tilos a korcsolyázás a Bujtosi-tó jegén.

Szabó Edina, a társaság szóvivője szerint az óvintézkedést az indokolja, hogy a tó jege soha nem fagy be egyenletesen: a part közelében, valamint a felszálló gázok miatt bizonyos szakaszokon vékonyabb lehet a jégtakaró.

– A melegebb források, vízfolyások ugyancsak elvékonyítják a jeget, és a hirtelen hőmérséklet-ingadozás is kedvezőtlenül hathat a lefagyott felületekre – tájékoztatta lapunkat Szabó Edina, aki hozzátette: a balesetek elkerülése érdekében a városüzemeltető társaság „Jégre lépni tilos és életveszélyes!” feliratú tiltótáblákat helyezett ki a tó partján.

Megtudtuk azt is: a cég a korcsolyázóknak a bujtosi városligetben, a játszótér mögött található záportározót töltötte fel és jelölte ki korcsolyázásra. Kérik, hogy a Bujtosi tó helyett ezt, a mintegy 2000 négyzetméteres, jóval biztonságosabb helyszínt válasszák a korizni vágyók.

– Amennyiben tartós marad a hideg időjárás, a záportározó két nap múlva már alkalmas lesz a korcsolyázásra – fogalmazott a szóvivő, kiemelte: ez is csak saját felelősségre, gyermekeknek pedig csak szülői felügyelet mellett lesz használható.

– Az elmúlt napokban jelentősen változott az időjárás, elkezdődött a sóstói tavakon a jégképződés. A jégréteg vastagsága azonban változó, átlagosan 6–8 cm, mely messze nem éri el a biztonságos szintet, így arra kérünk mindenkit, hogy ne lépjenek a jégre, azt sportolási céllal ne vegyék igénybe – figyelmeztetett dr. Podlovics Roland. A sóstói csónakázótavat, valamint a tófürdőt is üzemeltető Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója elmondta: a tavak partján kitették a tiltó táblákat is, melyeken felhívják a figyelmet, hogy a jégre lépni tilos és balesetveszélyes!

Nem olvad, nem mozog

A testi épségének kockáztatásán kívül szabálysértést is elkövet az, aki a szabad vizek jegén való tartózkodás részletes szabályait megszegi. Mindezekről Tóth Gabriella, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője beszélt lapunknak, aki elmondta: szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, és nem mozog.

– Egy 18 centiméter vastagságú jégre szánkókkal, illetve fakutyákkal is rámehetünk, 12 centiméternél csoportos sporttevékenységre is használható a befagyott vízfelület, de 8 centiméter alatt semmiképen se lépjünk a jégre, hiszen az már egy ember súlyát sem tartja meg biztonságosan – hangsúlyozta a tűzoltó alezredes. – Tilos a szabad vizek jegére éjszaka, korlátozott látási viszonyok között rálépni, nem biztonságosak a befagyott folyók, valamint kikötők és veszteglőhelyek területén sem tartózkodhatunk. Munkavégzés céljából járművel csak biztonságos körülmények között hajthatunk rá a befagyott tavakra – sorolta a szakember.

Ha rian a jég…

– Aki gyanús ropogást vagy recsegést hall maga körül, azonnal feküdjön minél nagyobb testfelülettel a jégre és próbálja meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni. Ha beszakadna a jég, kerülni kell a felesleges mozdulatokat, meg kell próbálni az ellenkező irányban lévő jég szélét lábbal elérni, s előre kell lökni magunkat a part felé. Sajnos sokszor a jó szándékú segítők is csak tetézik a bajt, és alattuk a jég tovább szakad, kockára téve egy másik életet is – mondta el Tóth Gabriella.

KM

A biztonságos téli kikapcsolódás érdekében fogadják meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság tanácsait:

  • A téli sportokat ne egyedül végezzék, hogy tudjanak egymásra figyelni, illetve segíteni, ha baj van!
  • Jégre lépés előtt vizsgálják meg annak minőségét! A legbiztonságosabb az átlátszó, homogén állapotú jég. Kevésbé biztonságos a hójég, amely az olvadás során rétegesre fagy, vagy kásásnak tűnik. A legkisebb teherbírású az üreges jég, amely lehet ugyan átlátszó, de belsejében jól látható légbuborékok képződtek.
  • Ha a jégen tartózkodása során gyanús ropogást, recsegést hall, azonnal feküdjön hasra, és próbálja meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni!
  • Beszakadás esetén az ember könnyen pánikba esik. Igyekezzen nyugodt maradni, kerülje a felesleges mozdulatokat!
  • Ne kezdjen felkészületlenül mások mentésébe, mert saját életét is veszélybe sodorhatja!
  • Ha baj történt, azonnal hívjon segítséget! A mentést végzőt kötelekkel, társakkal biztosítsák! Ha más eszköz nincs, egy erős faágat vagy akár ruhadarabot nyújtsanak a jégbe esett embernek! Ha többen vannak, a jégen láncban hasra fekve, egymás lábát fogva segíthetnek.
  • Partot érés után azonnal menjenek meleg helyre, vegyék le a vizes ruhát, testüket töröljék szárazra és fogyasszanak minél hamarabb forró italt!
  • Ha többen mennek a szabad víz jegére, baj esetére javasolt kötelet magukkal vinni.
  • A jégen tartózkodás szabályainak megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat, 5000-50 000 forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 150 000 forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak.

    - Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság -


    Lékelik a Nagy-Morotvát

    A rakamazi Nagy-Morotvára már napokkal ezelőtt rámerészkedtek a korcsolyázók a saját felelősségükre.– Szép sima a jég nálunk is, olyan mint a tükör. Vonzza is a korcsolyázókat, de szabályosan csak akkor mehetnek a jégre, ha a város jegyzője a jég vastagsága alapján kiadja rá az engedélyt – mondta el érdeklődésünkre Borbély Mihály, a rakamazi Cormorán Sporthorgász és Természetvédelmi Egyesület elnöke. – A part melletti nádat és sást már a jégről vágják az emberek. Természetesen az idén is vágunk lékeket a holtágon szellőztetés céljából. Mivel hat kilométer hosszúságú a vízterület, sok léket alakítunk ki száz-százötven méterenként az előírásoknak megfelelően.

    S hogy mik a lékvágásnak az előírásai? A jégmentessé vált

    területet legalább 50 méter távolságból felismerhető módon meg kell jelölni. Az egy négyzetmétert meghaladó területű léket nem elég megjelölni, azt 1 m magasságban legalább 10 cm széles piros-fehér csíkozású korláttal körül kell határolni.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában