Helyi közélet

2016.01.21. 11:15

Ki lesz a CSOK-király? - Tavasszal indulnak az építkezések és a népvándorlás?

Nyíregyháza - A CSOK a legtöbb piaci szereplőnek jó. Segíti a családok lakáshoz jutását, ezáltal beindul az ingatlanok építése, értékesítése. Munkahelyet teremt, ami kedvez a vállalkozásoknak, a pénzintézeteknek és az államnak is – közölte a Nyír-Komplett Kft. ügyvezetője, Horváth Gábor, majd megjegyezte: az elkövetkező években az társasházépítések száma növekedhet.

Nyíregyháza - A CSOK a legtöbb piaci szereplőnek jó. Segíti a családok lakáshoz jutását, ezáltal beindul az ingatlanok építése, értékesítése. Munkahelyet teremt, ami kedvez a vállalkozásoknak, a pénzintézeteknek és az államnak is – közölte a Nyír-Komplett Kft. ügyvezetője, Horváth Gábor, majd megjegyezte: az elkövetkező években az társasházépítések száma növekedhet.

A hétköznapi embereknek hetek óta témát szolgáltató Családok Otthonteremtési Kedvezményéről Végh József, a megyei építész kamara elnöke így vélekedett:

– Egyértelműen pozitív az üzenete a CSOK-nak. Inkább az lesz a gond, hogy a tervező, építő, ingatlanfejlesztő szakma egyértelműen leépült az elmúlt években, a szakmunkások egy jelentős rétege külföldön dolgozik, így időbe telik, amíg a szakma felnő a feladatokhoz. Ehhez társul, hogy az uniós pályázatok dömpingje megkezdődik, így a kapacitásoknak egyidejűleg számos területet, azaz nem csak a lakáspiacot kell majd kiszolgálniuk. És persze felmerül a kérdés: ha ez a néhány éves boom véget ér, ismét jön a „hét szűk esztendő?”

A kibővített Családok Otthonteremtési Kedvezménye (továbbiakban: CSOK) január elsejével elérhetővé tette a „10+10 milliós CSOK”-ot. Ez a legalább háromgyermekes (ideértve a meglévő és vállalt gyermekeket is), új lakást vásárló családoknak ad lehetőséget a 10 millió forint összegű CSOK igénylésére, és mellé legfeljebb 10 millió forint összegű, kedvező kamatozású hitel igénybevételére.

Jó kezdeményezésnek tartja

Halmosné Rédai Katalin az egyik legnehezebben teljesíthető kritériumnak már megfelel a „10+10 milliós CSOK” esetében: három gyermeket nevel, fia tizenegy éves, lányai pedig tíz- és ötesztendősek.

– Jelenleg egy szolgálati lakásban élünk Nyíregyházán. Férjem az erdészetnél dolgozik, tőlük kaptuk a házat. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom a Családok Otthonteremtési Kedvezményét, szerintem sokan igénybe fogják venni. Azt azért megjegyezném, hogy nem szabad vakon beleugrani semmibe, mert tapasztalatból mondom, nem egyszerű három gyermeket nevelni – mesélte lapunknak Katalin, aki a CSOK részleteiről még csak most fog tájékozódni, de férjével már elkezdtek nézelődni az ingatlanpiacon.

– Nem feltétlenül akarunk a mostaninál tágasabb lakásba költözni, az azért lényeges, hogy nagy legyen a kertje. Persze fontos tényező az is, hogy a mostanihoz képest egy jóval újabb lakásba költözhetnénk akkor, ha sikerülne megigényelnünk a 10 milliós támogatást és a hozzá tartozó 10 millió forintos kedvezményes hitelt – fogalmazott Katalin.

Az megújult családtámogatási rendszer várhatóan az ingatlanpiacra is hatással lesz. Tanyik Márti, az Otthon Centrum munkatársa lapunk érdeklődésére elmondta: azt tapasztalják, hogy jelenleg nincs elegendő ingatlan, ami megfelelne az új (10+10-es) CSOK előírásainak, 2008-ban ugyanis megtorpantak az építkezések a kirobbanó gazdasági válság miatt, míg az új CSOK a 2008. július elseje után kiadott építési engedéllyel rendelkező ingatlanokra vehető igénybe.

– Éppen ezért várható az, hogy tavasztól beindulnak az építkezések. Valószínűsíthető egy kisebb „népvándorlás” is, mert a legtöbb nagycsalád falvakban, kistelepüléseken él, míg az új építésű társasházak inkább nagyvárosokban épültek, épülhetnek. A kisebb településeken inkább a saját építkezés lesz jellemző – tekintett előre Tanyik Márti.

Szerinte a használt lakások ára nem várható, hogy a CSOK miatt csökkenni fog, de a kínálat bizonyára meg fog nőni.

– Az új építésű lakások ára biztos, hogy eleinte magas lesz, ám ha fellendül az építési kedv, akkor megtorpanhatnak az árak, majd egy idő után, a versenyhelyzet miatt elindulnak lefelé. Az árakat az is befolyásolja, hogy hány új ingatlan épül fel, illetve hány eladó használt lakás kerül a piacra. Túlkínálat alakul ki, vagy túlkereslet? Minden ettől függ – vélekedett a szakember.

A lakások megfelelnek az előírásoknak

A nyíregyházi Nyír-Komplett Kft. 1991 óta foglalkozik építőipari generálkivitelezéssel, ez a terület képezi forgalmuk közel hetven százalékát. Horváth Gábor ügyvezetőt arról kérdeztük, cégük életében milyen változást hozhat a CSOK.

– Előtérbe helyeztük a társasházépítést, hiszen gyorsan kell reagálnunk a piac igényeire. Helyzeti előnyben vagyunk a konkurenciához képest, mert rendelkezünk fejleszthető földterülettel, és több építési projektünk már előrehaladott állapotban van – fogalmazott Horváth Gábor, majd hozzátette: a Damjanich Lakópark területén jelenleg is építenek egy 60 lakásos társasházat, amit várhatóan 2016 júliusában fejeznek be. Itt az értékesítés már elindult, vannak még leköthető lakások, melyek a CSOK szempontjából mindenféle kritériumnak megfelelnek. Ezt a lakóparkot egyébként folyamatosan fejlesztik, így elindult egy újabb ütem tervezése, amit 2017-ben fognak átadni.

További részletek a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában