Helyi közélet

2016.01.20. 12:35

Kölcsönbe a gitárok Mercedese

Nyíregyháza - Mesterkurzust tartott a napokban gitározó fiataloknak a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolában Eötvös József Liszt Ferenc-díjas magyar gitárművész, zeneszerző, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, majd este megtekintette azt a koncertet, amit Tokárszky Máté és Nagy Márton adott.

Nyíregyháza - Mesterkurzust tartott a napokban gitározó fiataloknak a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolában Eötvös József Liszt Ferenc-díjas magyar gitárművész, zeneszerző, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, majd este megtekintette azt a koncertet, amit Tokárszky Máté és Nagy Márton adott. Mivel mind a két fiatal olyan hangszeren játszott, amit egy évre kaptak kölcsönbe az Eötvös Zeneművészeti Tehetségsegítő Alapítványtól, a hangverseny után az alapítvány ötletéről faggattuk Eötvös Józsefet.

- Régóta tanítok, így látom azokat az anyagi problémákat, amelyekkel a fiatalok családja küszködik. Egy mesterhangszer megvásárlása a legtöbb család számára óriási probléma, ugyanakkor elengedhetetlen feltétele annak, hogy valaki töretlenül tudjon fejlődni középfokon s főleg felső fokon aztán. Ezért már régóta motoszkált a fejemben, hogy mit lehetne tenni. Van egy japán hangszerkészítő barátom, s amikor a magyarországi gitároktatás helyzetéről, a tehetséges fiatalok anyagi helyzetéről beszélhettünk, azt mondta: Ad hat hangszert, s tegyek a belátásom szerint. Úgy gondoltam, hogy nem tartom meg a hangszereket, hanem elindítok egy alapítványt olyan kuratóriumi tagokkal, akik sokfelől jöttek, s érzékenyek szociálisan, zeneileg. Rájuk bíztam, hogy ezeket a hangszereket adják oda a rászoruló fiataloknak. Jelenleg tizenkét japán hangszer, továbbá egy német és egy spanyol gitár van az alapítvány tulajdonában.

Az esti koncerten mind a két gitáros Sakurai-Kohno hangszeren játszott. Mitől olyan különleges ez a hangszermárka?

- A világon az egyik vezető koncerthangszer fajta a Kohno. Az egyes hangszerek nagyon sok mindenben különböznek egymástól, lehetetlen most mindazt felsorolni. Ez a hangszer talán a legmegbízhatóbb egy hangfelvételre. Tisztára lehet behangolni, kiegyenlített a hangja, tisztán szólal meg, a hangszíne kiegyenlített, én úgy szoktam hívni, hogy a gitárok között a Mercedes. Igazából semmi különleges, de mindenből a minőség - mondta a szakember.

További részletek a kelet.hu-n.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában