Helyi közélet

2016.01.06. 11:45

Lerohanták a nyíregyházi okmányirodát az ingyenes személyik miatt

Nyíregyháza - Megduplázódott a sor. Sokaknak le sem járt még a személyije, de már január első munkanapján ment újat igényelni.

Nyíregyháza - Megduplázódott a sor. Sokaknak le sem járt még a személyije, de már január első munkanapján ment újat igényelni.

Január elsejétől, ha személyi igazolványt igénylünk, a korábbinál biztonságosabb és korszerűbb okmányt kapunk, ráadásul ingyen.

Ez utóbbi tényező sokakat arra sarkallt, hogy már az év első munkanapján sorba álljanak az új személyiért – a Nyíregyházi Járási Hivatal Kormányablakában például közel a duplájára emelkedett az igénylők száma. Márton Ferenc, a kormányablak vezetője lapunknak elmondta, mint ahogy az ország okmány­irodáinak nagy részében, itt is jelentős volt az ügyfélforgalom, de felkészültek a várható rohamra, így nem volt fennakadás.

A szakembertől megtudtuk: voltak, akiknek lejárt a személyi igazolványuk, és kivárták a januárt, hogy ne kerüljön pénzbe a csere, de olyanok is érkeztek hozzájuk hétfőn, akiknek még érvényes az okmányuk, de nem akarják megvárni a cserével a lejárat időpontját. Fontos tudni, hogy annak sem érdemes kidobnia a TAJ- vagy az adókártyáját, aki beszerzi az új személyit, hiszen amíg például valamennyi háziorvos nem szerzi be a leolvasót, addig ezekre is szükség van.

Ezt tudja az új szig.

A megújult igazolvány a TAJ-kártyák és az adóazonosítók funkcióit is ellátja, a beépített, magas biztonságú tárolóelemnek (chip) köszönhetően biztonságosabb és korszerűbb, mint a korábbi okmány. Az új igazolványok továbbra is feltüntetik a korábbi személyazonosító adatait, ám a beépített chipnek köszöngetően ujjnyomatunkat, elektronikus aláírásunkat, illetve a társadalombiztosítási és adóazonosító jelünket is tárolja – az igénylő döntésétől függően. Egyszerre csak egy funkciót lehet használni, a kártyán tárolt adatokhoz való teljes hozzáférésre nincs lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában