Helyi közélet

2016.01.11. 12:53

Ökumenikus imahét Kisvárdán

Kisvárda - Ebben az évben is megrendezésre kerül a keresztények egységéért létrejövő imádságos hét. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) 2016. január 17. és 24. között újra imahetet hirdet a Krisztus–hívők egységéért.

Kisvárda - Ebben az évben is megrendezésre kerül a keresztények egységéért létrejövő imádságos hét. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) 2016. január 17. és 24. között újra imahetet hirdet a Krisztus–hívők egységéért.

 „… az Úr nagy tetteit hirdessük!” (1 Pt 2,9).

A lettországi keresztények dolgozták ki az imahét témáját

A 2016–ös imahét témáját a lettországi keresztények dolgozták ki, mottója „Arra hívattunk, hogy az Úr nagy tetteit hirdessük!” (1 Pt 2,9). Az Ökumenikus Imahét országos nyitó istentisztelete 2016. Január 17.–én, vasárnap 18 órakor lesz Budapesten a Deák téri evangélikus templomban. Szent beszédet mond Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, érsek és igét hirdet Dr. Szabó István református püspök, a Zsinat lelkészi elnöke. Az ökumenikus nemzetközi imahét a keresztény egyházak világszerte közös imahete, amely évről évre január 18. és 25. között megtartott állandó ünnep. Ettől eltérő az egyetemes nemzeti imahét, amely mindig vasárnaptól vasárnapig tartó mozgó ünnep úgy, hogy Kölcsey Ferenc Hymnus, a Magyar nép zivataros századaiból című költeményének keltezésnapja: – 1823–ban – január 22. benne legyen.

Kisvárda– Felső–Szabolcs– központjában Kisvárdán ez évben is megrendezik az ökumenikus imahetet, négy templomban. Az ökumenikus imahét története 1908–ra nyúlik vissza, amikor Paul Wattson anglikán pap, a Society of the Atonement in Graymoor egyik alapítója 1908. január 18. és 25. között ima nyolcadra hívta a keresztényeket, függetlenül attól, hogy milyen felekezethez tartoztak. Hatvan évvel később az Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsa közösen adott ki imaszövegeket erre az oktávra (nyolc napra), ezzel is támogatva az ökumenikus törekvéseket.

A különböző felekezetek minden januárban együtt imádkoznak a Krisztus–hívők egységéért. Az idei ökumenikus imahét „Arra hívattunk, hogy az Úr nagy tetteit hirdessük!” (1 Pt 2,9). Akik egy héten át ellátogatnak a kisvárdai templomokba, megismerői lehetnek a nagy tettek megismerésében. Kisvárdán az ökumenikus imahét kiváló alkalom arra, hogy a különböző felekezetek megismerjék egymás kultúráját, és ellátogassanak egymás templomaiba és az egységért imádkoztak. A négynapos program során, az elmúlt évben is tapasztalható volt, hogy más közösségekhez tartozók, ugyanúgy hisznek a mindenható Isten hatalmában. Szeretnek énekelni és fohászkodni.

Az ökumenikus imahét miserendje Kisvárdán:

–18–án, hétfőn a görög katolikus templom, igét hirdet: Százvai László református vezető lelkész.

– 19–én, kedden a református templom, igét hirdet: Kiss Zsolt római katolikus káplán

–20–án, szerdán római katolikus templom, igét hirdet: Grunda János görög katolikus parókus.

–21–én, csütörtökön az evangélikus templom, igét hirdet: Bozorády András evangélikus esperes helyettes.

–22–én, pénteken a református templomban, igét hirdet: Iván Barna református lelkipásztor Eperjeske.

–23–án, szombaton a református templomban igét hirdet: Diák Péter református lelkipásztor Anarcs.

A szertartások minden alkalommal, este 17.30–kor kezdődnek.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában