Helyi közélet

2016.01.29. 17:30

Stratégiai irány: a nívós gyógyászat

Nyíregyháza - Több mint félmillió vendég kereste fel a Sóstógyógyfürdő létesítményeit 2015-ben. Interjú: Dr. Podlovics Rolanddal, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatójával.

Nyíregyháza - Több mint félmillió vendég kereste fel a Sóstógyógyfürdő létesítményeit 2015-ben. Interjú: Dr. Podlovics Rolanddal, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatójával.

Beérett a gyümölcse az elmúlt évek fejlesztéseinek. Tavaly befejeződtek azok a felújítási munkák, amelyek méltó helyszínt biztosítanak a fürdőzni és gyógyulni vágyó vendégeknek.

 

Melyek voltak a gyógyfürdővé válás feltételei?

Dr. Podlovics Roland: 2011-ben a Parkfürdőt, 2012-ben a Júlia fürdőt újítottuk fel, 2013-ban a Fürdőház fejlesztésére került sor. 2014-ben az élményfürdő volt zárva a felújítás idejére, 2015 első felében pedig a gyógyászati részleget fejeztük be. A felsorolt infrastrukturális fejlesztések mellett 2012-ben termálkútjaink gyógyvíz minősítést kaptak, 2012-ben országos kategóriába sorolt gyógyfürdőkké váltak a sóstói fürdőink (Aquarius Gyógy-, Park-, és Élményfürdő, Fürdőház), illetve regionális gyógyfürdővé vált a Júlia fürdő.

Mindezeknek köszönhetően Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő településrész gyógyhely minősítést kapott 2013-ban. Tavaly sikerült létrehozni az új gyógyászati központot az Aquarius bővítéseként, és elértük azt, ami más gyógyfürdőknél evidencia volt, hogy komplex fürdőgyógyászati ellátást kapjanak a vendégek európai színvonalon. Ma már olyan épületben zajlik a gyógyászat Sóstón, ami elvárható egy 21. századi, országos kategóriába sorolt gyógyfürdőtől. Szállodai színvonalú és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által támogatott betegellátást tudunk biztosítani.

 

Milyen kezeléseket lehet igénybe venni?

Dr. Podlovics Roland: Az új gyógyászati szárny 2015 júliusától várja a betegeket. Az eddig elérhető hagyományos elektroterápiás kezeléseken túl újdonságként lágylézer-, és krioterápiát is igénybe vehetnek a vendégek. A komplex ellátás biztosításához vadonatúj eszközöket szereztünk be. Elektromosan állítható masszírozóágyak, víz alatti vízsugármasszázs (tangentor), iszapkezelő, szénsavfürdő, víz alatti csoportos gyógytorna, száraz gyógytorna, súlyfürdő, ultrahang- és galvánkezelések, Kneipp-medence.

Az egészség megőrzését szolgálják – külön térítés ellenében – a vadonatúj szaunavilág, a gőzkamra és a sóbarlang is. Tavaly december óta szervezett formában szaunaszeánszokat rendezünk péntekenként és szombatonként, szakképzett szaunamesterek vezetésével. A Júlia fürdőben továbbra is hétfőn, szerdán, és pénteken reggel van kihelyezett reumatológiai szakrendelés, kedden és csütörtökön délután pedig a Fürdőházban. Sóstón az új gyógyászati központban állandó a szakorvosi jelenlét. A Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. reumatológusa minden hétköznap fürdőorvosi rendelést tart.

Akiknek van reumatológiai kórelőzményük, azoknak ide nem kell beutaló. Időpont-egyeztetés után hozniuk kell a korábbi leleteiket, és a szakorvosunk vizsgálat után rögtön ki tudja írni a komplex kezeléseket, egy évben kétszer maximum 15 alkalomra, maximum 4 kezelésfajtával alkalmanként, OEP-támogatással.

 

A kibővített szolgáltatásokkal elégedettek a betegek?

Dr. Podlovics Roland: Egyre több visszajelzést kapunk. Naponta 100–130 ember vesz részt a kezeléseken, és az észrevételeiket igyekszünk beépíteni a fejlesztésekbe. A recepciósaink kemény logisztikai munkát is végeznek, hogy az adott napon mindenki megkaphassa a számára kiírt gyógymódokat, várakozások nélkül. A sok pozitív visszhang mellett vannak kritikai észrevételek is, ez egy ekkora rendszer beindítása esetében természetes.

Az ezek alapján bevezetett intézkedéseink javítják a szolgáltatás színvonalát. Az akadálymentes épületet például próbáljuk még könnyebben használhatóvá tenni, az idősebbeknek segítünk, hogy a 21. századi technika használatával jobban boldoguljanak, és igyekszünk tökéletesíteni a betegirányító szoftvereinket is.

 

A gyógyászaton kívül voltak más fejlesztések?

Dr. Podlovics Roland: A Tófürdőn új attraktív játszóteret építettünk a gyerekek nagy örömére. Lefedtük a feszített víztükrű medencénket. Az élményfürdőből zárt folyosón lehet megközelíteni a Parkfürdő 50 méteres versenymedencéjét, a sportolók és az úszni vágyók megelégedettségére. Az új katasztrófavédelmi törvénynek megfelelően a szükséges káresemény-elhárítási tervhez kapcsolódó feladatokat is elvégeztük.

 

Hogy zárták a 2015-ös évet?

Dr. Podlovics Roland: A társaság életében először léptük át a félmilliós küszöböt, 514 ezer látogatóval. Évről évre növekszik a gyógykezelések száma, évente kb. 14–16 ezerrel. Tavaly már 127 ezer kezelésre került sor, a fejlődés szembetűnő a 2010-es évi 64 ezerhez képest. Sikerült a bevételi terveket is megvalósítanunk. Az 1,2 milliárdos 2015-ös árbevételünkön is látszik a folyamatos fejlesztések hatása, hiszen a 2010-es árbevétel 678 millió forint volt.

Az 50-es medence egész éves működtetésének a többletköltségét is sikerült kigazdálkodni – ami éves szinten kb. 40 millió forint –, hiszen csak a légtartásos sátor gázfogyasztása naponta 60–70 ezer forint. Az új szárny működése új munkahelyeket is teremtett, ez természetesen többlet bér- és járulékkifizetéssel is jár. A Fürdőház szobakihasználtsága is 50 százalék fölé emelkedett éves szinten. Mindezeknek köszönhetően a társaság 2012 óta üzemi szinten nem veszteséges. Büszkék vagyunk ezekre az eredményekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában