Helyi közélet

2016.01.20. 18:06

Tanári módon fogtak össze az iskolák

Nyíregyháza - Teljes újragondolást és radikális változtatást akar a Pedagógusok Szakszervezete.

Nyíregyháza - Teljes újragondolást és radikális változtatást akar a Pedagógusok Szakszervezete.

Mint már beszámoltunk a miskolci Herman-iskola által elindított folyamatról, amelyhez azóta több Szabolcs-­Szatmár-Bereg megyei oktatási intézmény is csatlakozott.

Megkezdődtek az egyeztetések

– A Pedagógusok Szakszervezete őszintén reméli, hogy az eddig nyilatkozó nevelőtestületekhez még számos – nem csak gimnáziumi – nevelőtestület csatlakozik.

– A Pedagógusok Sztrájkbizottságának kezdemé­nyezésére az elmúlt héten megkezdődtek a szakértői egyeztetések az EMMI ­Köznevelési Államtitkárságával a Pedagógusok Szakszervezete XXV. Kongresszusán elfogadott megoldási javaslatokról – tette hozzá Miklósi István, a Pedagógusok Szakszervezete megyei titkára, nyomatékosítva: – Szakszervezetünk a köznevelés átalakítását továbbra is súlyosan elhibázott döntésnek tartja.

Összefoglaló anyag

– Az országos fórumon a köznevelésben dolgozók megfogalmazták a köznevelési rendszer átalakításának a gyermekekre, tanulókra, pedagógusokra és a nevelő-oktató munkát segítőkre gyakorolt negatív hatásait, amelynek összefoglaló anyagát megküldték Orbán Viktor miniszterelnöknek. A XXV. kongresszusunkon megtárgyaltuk a köznevelés rendszeréről szóló helyzetelemzést, és határozatunk a megoldásra váró feladatokról és a javaslatokról.

Nem tűrnek halasztást

– Ezek között vannak olyan javaslatok, felvetések, amelyek nem tűrnek halasztást, és vannak olyanok, amelyek megvalósításához mindenképpen hosszabb idő szük­séges.

– A Pedagógusok Szakszervezetének meggyőződése, hogy a köznevelés jelenlegi rendszere teljes újragondolást és radikális változtatást igényel. Az Országgyűlés elodázhatatlan feladata, hogy értékelje minél hamarabb a kialakult helyzetet, továbbá meghatározza a továbblépéshez szükséges kormányzati feladatokat – zárta gondolatait a megyei titkár.

KM-LTL


Mit akarnak a pedagógusok?

A Pedagógusok Szakszervezete azonnali megoldást igénylő kérdései között szerepel többek között:

 • az áttekinthetetlen irányítási rendszer újragondolása, beleértve a köznevelési intézményeket, az igazgatók jogköreit és feladatait
 • a rendszer finanszírozásának kérdései, a biztonságos működéshez szükséges költségvetési fedezet megteremtése
 •  az intézményi gazdálkodási jogosultságok visszaállítása
 • a pedagógus-életpályamodell alá nem tartozók bérhelyzetének rendezése
 •  a Nemzeti Alaptanterv, a kerettantervek, a szabad tankönyvválasztás
 •  az intézmények és pedagógusok autonómiája
 • a pedagógusok minősítési rendszere
 • a pedagógusok foglalkoztatási rendje
 • a pedagógusok bér- és pótlékrendszere
 •  a tanfelügyeleti rendszer
 • Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában