Helyi közélet

2016.02.21. 15:40

„A kanyargó Tisza partján, ott születtem…”

Záhony - Kádár Zsuzsa az egyetlen fáklyavivője Felső-Szabolcsban a nóta, a népdal és a cigány muzsika műfajának.

Záhony - Kádár Zsuzsa az egyetlen fáklyavivője Felső-Szabolcsban a nóta, a népdal és a cigány muzsika műfajának.

Kádár Zsuzsa Záhonyban, „a kelet kapujában” él. A nemcsak térségünkben, hazánkban, hanem a határon túli nótakedvelők, népdalszeretők, néptáncosok, hagyományőrzők körében is ismert, szeretett, mindig mosolygós énekesnő Benken született, a szó szoros értelmében is a „kanyargó Tisza partján”.

Az általános és a középiskolában már szólóénekesként tartották számon, az élet azonban más területre sodorta. – Mintegy másfél évtizeddel ezelőtt, 2002-ben valami erős, belső ösztön és a gyermekkori emlékek arra késztettek, hogy a népdal, a magyar nóta és a néptánc területein próbáljak érvényesülni. Akkor még nem tudtam, amit ma már igen: mindenki küldetéssel születik a Földre – meséli Zsuzsa, aki biztos benne, hogy ő már megtalálta a neki szánt sorsot.

Nóták határon innen és túl

Magyarságunk legtisztább kincsét, a népdalt, a nótát, a Kárpát-medence tánchagyományát, s ezen belül a magyar táncot ápolja a maga eszközeivel, lehetőségeivel. E hagyaték megmentésére, felélesztésére, ápolására minden egyes alkalommal felelősségteljesen készül. Az ő nevéhez fűződnek a Kárpát-medencei nótás találkozók, a Határon Túli Magyar Nóta Versenyek, amelyeket több alkalommal szervezett meg Felső-Szabolcsban, Kisvárdán.

Szintén Kádár Zsuzsa volt a megálmodója és létrehozója tavaly nyáron az Első Záhonyi Nemzetközi Néptánc Fesztiválnak, amelyen öt ország képviseltette magát. – A megbízatást abban a reményben vállaltam el, hogy Záhony kulturális életében elindulhat egy olyan hagyományőrző program, amely a néptáncot is a szívén viseli.

– Büszke vagyok arra, hogy a fesztiválon és a tavaly novemberi nótagálán többek között a Fölszállott a páva győztese, a dombrádi Hoksz Attila is szerepelt. Nagy öröm, hogy élnek és munkálkodnak közöttünk olyan elszánt, tehetséges emberek, akik nagyot tudnak álmodni, és addig küzdenek, amíg azt meg is valósítják – mondja az énekesnő, aki ebben a régióban egyetlen képviselője, ha úgy tetszik, fáklyavivője a műfajnak. Célja a hagyományt őrző értékek összefogása, a Kárpát-medence kincseinek – a nóta, a népdal, valamint a cigány muzsika – népszerűsítése, szolgálata.

Záhonyban is felcsendül a nóta

Dr. Tanka László, a Panoráma Világklub alapító elnöke és a Magyar Világtalálkozó elnöke köszönetét fejezte ki Kádár Zsuzsának az önzetlen, eredményes munkájáért, s egyben felkérte a Panoráma Világklub Záhonyi Társklubjának elnöki tisztségére.

– Az országhatárokon átívelő közös programok szervezése csak erősítheti az összetartozást, s minden eddiginél nagyobb felelősségre kötelez mindnyájunkat – szólt az örök optimista énekesnő, majd hozzátette: elégedettségét és boldogságát az tenné teljessé, ha a hungarikummá vált magyar nóta, operett és cigány muzsika a város- és falunapokon, fesztiválokon is méltó helyet foglalna el.

– Március 19-én a Záhonyi Művelődési Házban lépek a nótakedvelő közönség elé, ahol immár 14. éve csendül fel a nóta a műfaj legjelesebb képviselőinek ajkán, élő cigányzenekari kísérettel – árulta el a ma névnapját ünneplő énekesnő, Kádár Zsuzsa.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában