Helyi közélet

2016.02.20. 10:58

A saját áldozataira is emlékezik a falu

Pócspetri - Az akkori hatalom a véletlen balesetet gyilkosságnak állította be, a falu lakosságát meghurcolták.

Pócspetri - Az akkori hatalom a véletlen balesetet gyilkosságnak állította be, a falu lakosságát meghurcolták.

Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát 1947. február 25-én a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok teljes mértékben jogellenesen, a képviselői mentelmi jog ellenére letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban.

Először a Gulagon, majd 1951. szeptember 25-étől az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében raboskodott. Az igazságtalanságra, a jogtalanságra emlékezve a magyar ország­gyűlés 2000-ben úgy döntött, minden év február 25-én legyen a kommunizmus áldozatainak emléknapja.

Szentmise és koszorúzás

A pócspetri és a máriapócsi önkormányzat, valamint a Pócspetri Római Katolikus Egyház közösen rendez megemlékezést február 25-én. Nem véletlen, hogy Pócspetri ad otthont a rendezvénynek. 1948. június 3-án az iskolák államosítása elleni tüntetés során tisztázatlan körülmények között meghalt egy rend­őr Pócspetriben.

- KM -

További részletek a kelet.hu-n.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában