Helyi közélet

2016.02.05. 11:28

Az izgalmas misszió bábái

Nyíregyháza - Turisztikai jövőkép Szabolcs-Szatmár-­Bereg megyében címmel rendeztek konferenciát csütörtökön.

Nyíregyháza - Turisztikai jövőkép Szabolcs-Szatmár-­Bereg megyében címmel rendeztek konferenciát csütörtökön.

„A franciák azt mondják, hogy elutazni annyi, mint meghalni egy kicsit. Ezt sohasem hittem, mert szeretek utazni, s valahányszor vonatra szállok, úgy érzem, hogy újra éledek” – morfondírozott Kosztolányi Dezső. A költő szerette a festői környezetet, a nyugatos irodalmárnál volt keletje a felfedezővágy beteljesítésének. Csütörtökön a Hotel Centrálban a turisztika volt a centrumban. Regényt lehetne írni mindarról, ami elhangzott a szakma megyei jövőképét körvonalazó konferencián.

Izgalmas időszak következik

– Az ügynökségünkön belül működő Europe Direct Iroda keltette létre a szakmai napot, amivel azt kívántuk megerősíteni, hogy missziónknak tekintjük a megyei fejlesztés katalizálását. Országosan elismert idegenforgalmi szaktekintélyeket invitáltunk Nyíregyházára, akik beváltották a hozzájuk fűzött reményeket – fogalmazott dr. Kondra Laura, az ­SZSZBMFÜ ügyvezetője.

– Kétségkívül üdvözlendő, hogy nagy jelentőségű konferenciának lehettek szem- és fültanúi az érdeklődők. A fejlesztési ügynökségnél felhalmozott rengeteg tapasztalat a garancia arra, hogy jó úton járunk a turisztika terén is – fűzte hozzá Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke.

A szakmai konzultáció moderátora Baracsi Endre volt, aki bevallotta: – A „falusi gyerek” kellő naivitásával csodálkoztam mindarra a sok lehetőségre, amit a megyei turizmus felölel. Megtudhattuk, hogy hol tartunk, milyen irányra kell fókuszálni, és ehhez milyen humán erőforrások állnak rendelkezésre. Mindenképpen szakmailag hatékonynak ítélem meg a tanácskozást – összegzett a megyei közgyűlés alelnöke.

Deák Attila, a házigazda szerepét betöltő ­SZSZBMFÜ turisztikáért felelős vezető menedzsere indoklásában kifejtette:

– Olyan témákat feszegettünk, amelyek jelentősen befolyásolják a turizmus és a marketing területét. A megyei fejlesztés paradigmaváltáson megy át: nem egy-egy pontra, hanem térségre és desztinációra fókuszálunk. Az örökség-értékek vonzereje egyre inkább tetten érhető. A konferencia ismét megerősített abban a tudatban, hogy izgalmas időszak előtt állunk.

Mert utazni jó, utazni érdemes…

Nem vágy, hanem realitás

– A turizmus a magyar gazdaság egyik reményágazata lehet. A világ sok országának példája bizonyítja, hogy ez nem pusztán vágyálom, hanem reális lehetőség. Szabolcs-Szatmár-Bereg esetében elsősorban úgy kell vizsgálódni, hogy a megye turisztikai adottságait elemezve reális képet kapjunk az eddigi fejlesztések helyességéről, a jelenlegi turisztikai helyzetről, annak stratégiájáról. Ezek ismeretében határozhatjuk meg azt a turisztikai jövőképet, amely ennek a térségnek az egyik fejlődési vonalává válhat – vázolta előadásában prof. dr. Hanusz Árpád.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában