Helyi közélet

2016.02.03. 08:09

Az utolsó, amit kidob a nyomtató

Megunta régi cipőjét? Nyomtasson magának újat! A trendi szemüvegkeretért sem kell többé a boltba rohannia, ha megveszi ezt a 3D nyomtatót! Esetleg egy pisztoly…? Hmm…? Nem vízi, igazi! A töltény is megoldható hozzá, s lesz otthon mivel célba lőnie unalmas hétvégéken gyereknek, felnőttnek. Nyéki Zsolt jegyzete.

Megunta régi cipőjét? Nyomtasson magának újat! A trendi szemüvegkeretért sem kell többé a boltba rohannia, ha megveszi ezt a 3D nyomtatót! Esetleg egy pisztoly…? Hmm…? Nem vízi, igazi! A töltény is megoldható hozzá, s lesz otthon mivel célba lőnie unalmas hétvégéken gyereknek, felnőttnek. Nyéki Zsolt jegyzete.

De ne hagyja beszűkíteni magát a családdal: elláthatja az egész utcát mindennel, amivel csak akarja, de ehhez elsőnek kell lennie a nyomtatótulajdonosok között – üdvözlet a 3D világában! Ez az üzlet forradalma, a forradalom üzlete!

Brrr… meg kell hajolni az emberi tudás, az alkotó szellem előtt, de mire felegyenesedünk, rosszérzésű víziók kezdenek gyötörni. Mert a hír igaz: már beillesztették az első 3D koponyapótlást egy agysérült műtétjénél; már ketyeg az első nyomtatott zsebóra (hol máshol mint Svájcban); már repül az F–16-os vadászrepülőgép, melyhez simán csak „printeltek” egy alkatrészt; s már elsütötték az első lőfegyvert, amelyet ha nem is egyszerű, de nyomtató dobott ki… Félelmetes, és akkor lesz csak igazán az, ha a „gép”, a szellem mesterműve kicsúszik alkotója kezei közül, s elszabadul. Az emberiség az elmúlt évszázadokban, de még inkább évtizedekben sorra nyitogatta Pandóra szelencéit, s maga sem tudta, tudja, mi szabadul ki belőle. Gyorsan szögezzük le: ez itt nem az ünneprontás ideje és helye – a fejlődés útjába senki nem állhat, s örülni kell, ha egy technikai újdonság megismertetésében, alkalmazásában elsők között van az ország és főleg a megye. Sokkal inkább büszkeség, hogy a mi gyerekeink, szépreményű ifjaink olyan tudást alapozhatnak meg, amellyel önnön karrierjükön túl szűkebb és tágabb hazájuk hírnevét öregbíthetik. A profi fejvadászok szerint a nem is oly távoli jövő legtutibb, bocsánat: legbiztosabb, legkeresettebb állása a 3D mérnök illetve 3D rendszergazda lesz. Nincs is okunk vitába szállni e jóslattal, akkor sem, ha most még nem látjuk, inkább csak sejtjük, hová fejlődik ez a technika.

Biztosak lehetünk benne, hogy az ipari és orvosi alkalmazás könnyebbé teszi, vagy épp menti majd meg az ember életét. Talán hasonló fejlődéstörténet elé nézünk, mint az egyszerű számítógépnél: a feltalálás után jött a titkolózás, rejtegetés (emlékszünk még a hidegháború egyik fegyverére, a szoci országokat sújtó COCOM-listára…?), ezt aztán gyorsan elsöpörte a tömeges alkalmazás praktikuma és üzlete. Ma már nem tudnánk létezni a PC, az abból fejlesztett hipermodern „kütyük” és rájuk épített kommunikációs rendszerek nélkül – még akkor sem, ha épp velük fenyeget a vég, ahogy a világok harcára készülő terroristák rajtuk szervezik a titkos háborút. Ezért hát a 3D keltette rosszérzésű jövőkép a lelkünkben – de ezt nem tudja kinyomtatni senki. Egyelőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában