Helyi közélet

2016.02.22. 14:39

Fantomdiákok a pócspetri székhelyű sulinál - börtönbe kerülhet az igazgató?

Pócspetri, Encsencs, Sényő, Nyírmihálydi, Nyírbéltek - Az alapítványi fenntartásban működő iskola 32 vezetőjét, illetve tanárát vádolják azzal, hogy jogtalanul támogatást igényeltek olyan diákok után, akik nem is jártak az iskolába.

Pócspetri, Encsencs, Sényő, Nyírmihálydi, Nyírbéltek - Az alapítványi fenntartásban működő iskola 32 vezetőjét, illetve tanárát vádolják azzal, hogy jogtalanul támogatást igényeltek olyan diákok után, akik nem is jártak az iskolába.

311 diák után igényelték jogtalanul az állami támogatást

A Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség költségvetési csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja egy pócspetri székhelyű, alapítványi fenntartásban működő iskola 32 vezetőjét, illetve tanárát, akik 2010-2012. években összesen 34.464.404,- forint állami támogatást igényeltek jogtalanul olyan diákok után, akik nem is jártak iskolába, vagy csak a tanórák kisebb részén vettek részt.

A vádirat szerint az iskola Encsencsen, Sényőn, Pócspetriben, Nyírmihálydiban, Nyírbélteken rendelkezett telephelyekkel, ahol az oktatási tevékenységet végezték. Az iskola vezetői és a tanárok tisztában voltak azzal, hogy a központi költségvetésből az intézmény működéséhez a gyermeklétszám alapján az állam normatív hozzájárulást ad. Ehhez képest a Magyar Államkincstárhoz olyan igénylőlapokat nyújtottak be, amelyeken jóval több diák szerepelt a ténylegesen oktatásban részesülő diákokhoz képest. Mindezzel az volt a céljuk, hogy törvénytelenül szerezzenek meg állami támogatásokat. Míg az intézmény vezetői a támogatás igénylése során jártak el, addig a tanárok feladata az volt, hogy az osztálynaplóban azokat a diákokat is leosztályozzák, akik nem jártak iskolába, illetve hiányzás feltüntetése nélkül zárták le a naplókat. Az ügyész az iskola egyik igazgatójával, valamint már korábban büntetett egyik tanárával szemben végrehajtandó börtönbüntetést, míg a többi vádlottal szemben nagyrészt felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta. Ezen kívül az iskola gazdasági vezetőjével szemben azt kéri az ügyész, hogy a bíróság tiltsa el a gazdasági vezetői foglalkozás gyakorlásától. A nyomozás során zárolták az iskola bankszámláját, ezért az ügyész azt is indítványozta, hogy az iskolával, mint jogi személlyel szemben pénzbírságot szabjon ki a bíróság.

- Dr. Szilágyi László sajtószóvivő -


04.01.2016 | Nyíregyháza - A szabolcsi székhelyű iskola a megyében több helyen is működtetett telepet. A támogatás miatt több olyan diákot is lejelentett, akik valójában nem jártak az iskolába. A beiratkozók között pedig tévét sorsoltak ki! A gyanúsítottak között igazgatók, gazdasági vezetők és tanárok szerepelnek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában