Helyi közélet

2016.02.11. 08:55

Megviselte a német tiszt szerepe a Saul fiában

Nyíregyháza - Tóth Balázs nyíregyházi kaszkadőr szerint az film sikere többek között a kis részletekben rejlik.

Nyíregyháza - Tóth Balázs nyíregyházi kaszkadőr szerint az film sikere többek között a kis részletekben rejlik.

Több mint másfél esztendő telt el azóta, hogy Tóth Balázs nyíregyházi kaszkadőrrel először beszélgettünk. Akkor a Megdönteni Hajnal Tímeát című magyar film kapcsán szólalt meg, melyben a férfi főszereplő, Simon Kornél dublőreként mászott fel és esett át egy kerítésen.

Fél évvel később egy spanyol horrorfilmben kapott kisebb szerepéről mesélt, valamint egy készülő hazai produkcióról, amiben szintén statisztaként foglalkoztatták. Akkor nem mondhatott túl sokat, hiszen a forgatás még tartott, annyit árult el csupán, hogy német SS-tisztet alakított.

– Egy idős bácsit kellett a tömegsírhoz rángatnom, közben meztelenre vetkőztetnem. Amikor odaértünk a széléhez, egy másik társam belelőtte a gödörbe. Megrázó volt, ahogy a sírhoz vonszolták az embereket, és az a közöny is, amivel a tiszt meghúzta a ravaszt – mondta 2014 októberében.

Mára azonban felleb­bent a függöny a titokról, s büszkén újságolta a napokban: a dráma, amiről legutóbb beszélgettünk nem más, mint a Golden Globe-díjas és Oscar-jelölt film, a Saul fia.

– Lelkileg megviselt a szerep, amit játszottam, hiszen mindannyian olvastunk és tanultunk az iskolában a második világháborúról és a holokauszt borzalmairól, melynek a film kapcsán – ha egy kis időre is, de – magam is a részese lehettem. A jelmezek, a környezet és az éjszakai forgatások is segítettek abban, hogy minél jobban átéljük a történetet és kibontakoztassuk a karakterekben rejlő lehetőségeket. Német vezényszavakat kiabáltunk, míg a tömegsír felé ránci­gáltuk, lökdöstük az embe­reket.

Az Oscar előszobája

– A ruhások, a sminkesek, a színészek és statiszták, szóval mindenki nagyon közvetlen volt. A helyszín, ahol forgattunk, teljes mértékben tükrözte a film hangulatát: Pest mellett, egy elhagyatott, erdős-kies területen vettük fel a jelenetet, amiben benne vagyok.

Bár Balázs nem volt személyes kapcsolatban a rendezővel, betekintést nyerhetett a munkastílusába.

– Nemes Jeles László a forgatás elejétől a végéig nagyon jól tudta, hogy mit akar, már csak vászonra kellett vinni az elképzeléseit. Úgy hiszem, a film jelentősége abban rejlik, hogy a kis részletekre is legalább annyira figyeltek a készítése során, mint a történet fő szálára.

– Hogy őszinte legyek, soha nem gondoltam volna, hogy a Saul fia Arany Glóbuszt nyer, arról pedig álmodni sem mertem, hogy Oscar-díjra jelölik. Hatalmas öröm és megtiszteltetés egy ilyen produkció részesének lenni, és remélem, hogy elhozza a legjobb idegen nyelvű filmnek járó szobrot. Azt mondják, a Golden Globe az Oscar előszobája, úgyhogy megvan rá az esély.

A teljes cikk a Kelet-Magyarország február 11-i számában és a kelet.hu-n olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában