Helyi közélet

2016.02.08. 16:52

Ne legyen sohasem tabutéma!

Budapest, Nyíregyháza - Fontos, hogy mindenki számára elérhető legyen az innovatív és minőségi onkológiai ellátás.

Budapest, Nyíregyháza - Fontos, hogy mindenki számára elérhető legyen az innovatív és minőségi onkológiai ellátás.

„(A)mit tehetünk, (a)mit tehetek a rák ellen” – az idén ezt a szlo­gent választotta a Magyar Rák­ellenes Liga a jelmondatául a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) ajánlása alapján a rákellenes világnapra.

Túlélési eredmények

A daganatos betegségek ellen küzdők szerint fontos, hogy a megelőzés jelentősége mellett mindenki számára legyen elérhető az innovatív és minőségi onkológiai ellátás, melynek köszönhetően soha nem látott túlélési eredmények érhetők már el az egyes ráktípusok kezelésében. A megelőzésben és a gyógyításban fontos szerepük van az orvosoknak, a betegeknek, illetve az egész társadalomnak.

Mítoszok, tévhitek

A rákellenes világnap alkalmából több fórumot is rendeztek a napokban.

Több szakember is kiemelte, rendkívül fontos, hogy a rák ne legyen tabutéma, és az egészségügyi szakma, valamint a civil szervezetek erőfeszítéseket tegyenek annak érdekében, hogy eloszlassák a betegséggel kapcsolatos mítoszokat, tévhiteket. Kulcsfontosságú, hogy mindenki számára hozzáférhetővé váljon a minőségi onkológiai ellátás, emellett közös érdek, hogy a már sikeresen törzskönyvezett, hatékony gyógyszeres terápiák minél hamarabb elérhetőek legyenek a rászorulók részére.

Széleskörű összefogás

Ahogyan arra az idei rákellenes világnap szlogenje is utal, annak érdekében, hogy a hazai és nemzetközi szakemberek által megfogalmazott ajánlások és célkitűzések megvalósulhassanak, széles körű összefogásra van szükség a kormány, a civil társadalom és a magánszféra bevonásával. KM

Segítenek feldolgozni

– Amikor valaki szembesül azzal, hogy a szervezetében rák van, az első érzés leggyakrabban a tehetetlen, szorongató félelem. Az orvos elmondja a diagnózist, a tüneteket, gyakran az életkilátásokat is, azonban ezután jönnek a nagy kérdések. Hogyan tovább? Kihez fordulhatok?

– Ekkor jön el az olyan szervezetek ideje, mint a Liga, ahol megértően fogadják, baráti hangulatú beszélgetések során segítik feldolgozni a történteket, ahol valóban mindent meg lehet kérdezni – hangsúlyozta dr. Demeter Jolán, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában