Helyi közélet

2016.02.12. 16:09

Nyíregyháza is az egyetemi városok sorában!

Nyíregyháza - Bár hivatalosan 2016. január 1-től már Nyíregyházi Egyetemként folytatja munkáját a jogelőd Nyíregyházi Főiskola, a bejelentés ünnepélyes pillanatai pénteken jöttek el az immár egyetem Bessenyei aulájában.

Nyíregyháza - Bár hivatalosan 2016. január 1-től már Nyíregyházi Egyetemként folytatja munkáját a jogelőd Nyíregyházi Főiskola, a bejelentés ünnepélyes pillanatai pénteken jöttek el az immár egyetem Bessenyei aulájában.

– Jó ma nyíregyházinak lenni – kezdte köszöntőjét dr. Onder Csaba, az intézmény rektora, ezúttal a város felsőoktatási életének mérföldkövére utalva.

Az ünnepi szenátusi ülésen az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében dr. Solti Péter miniszteri biztos kormányzati szintű stratégiába ágyazva beszélt a kancellári rendszer bevezetéséről, melynek köszönhetően az intézmények működtetését stabil alapokra helyezték, s így azok ma már a fő profiljukra koncentrálhatnak.

Ennek része az intézmények közötti együttműködés, melyre épp a Nyíregyházi Egyetem szolgáltat jó példát: bejelentették, hogy a Magyar Táncművészeti Főiskolával kötött megállapodás értelmében 2016 szeptemberében táncos és próbavezető alapszak indul. (A képzésre a hagyományos felvételi rendszerben február 15-ig lehet jelentkezni.)

Az ülésen a Nyíregyházi Egyetem Konzisztóriumának tagjait is bemutatták: a rektor és dr. Kvancz József kancellár mellett Bede József, Czomba Csaba és Loványi Ágnes vette át megbízólevelét az elmúlt napokban. Az egyetem munkáját segítő szakmai testület első, alakuló ülését jövő héten, szerdán (február 17.) tartja, ekkor választják meg az elnököt is.

Az ünnepélyes pillanatsor végén dr. Solti Péter és dr. Onder Csaba leplezte le az egyetem új jelképeit, logóját. Ez kifejezi az intézményi identitást, az elrejtett betűszó mellett szerepel egy dátum: 1914. Ekkor alakult meg az első állami pedagógusképző intézmény: a középfokú tanítóképző intézet, Nyíregyházi Magyar Királyi Állami Elemi Népiskolai Tanítóképző Intézet néven. Az 1914-es évszám komplex módon fejezi ki a nyíregyházi állami felsőoktatás szervesen fejlődő történetét, múltját, jelenét, jövőjét.

 A Nyíregyházi Egyetem új logója (balra) és címere (jobbra):

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában