Helyi közélet

2016.02.13. 11:37

Rítustánc, palotás, verbun

Nyíregyháza - A jubileumi esten a tánc fejlődése is megelevenedik az őskortól napjainkig.

Nyíregyháza - A jubileumi esten a tánc fejlődése is megelevenedik az őskortól napjainkig.

Formák, hangok, forgások címmel mutatja be jubileumi estjét február 17-én a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola a Váci Mihály Kulturális Központban. Az apropót az adja, hogy harminc évvel ezelőtt alakult meg a művészeti képzést középfokon felvállaló oktatási intézmény.

Keresztmetszet az oktatásról

Az iskola padjaiból az elmúlt harminc évben kikerült egykori növendékek ma már meghatározó tagjai többek között a Duna Művészegyüttesnek és a Magyar Nemzeti Táncegyüttesnek, a Bécsi Filharmonikus Zenekarnak vagy az Operaház Szimfonikus Zenekarának, sokan tanítanak, valamint többen önálló kiállításokkal vannak jelen hazánk művészeti életében.

– Azzal a céllal rendezzük meg ezt a jubileumi estet, hogy a megyeszékhely lakói, valamint az érdeklődők keresztmetszetet kapjanak iskolánk oktató-nevelő munkájáról, a leendő művészek képzéséről – tájékoztatta szerkesztőségünket Károly Enikő intézményvezető-helyettes. – A város vezetősége lehetővé tette, hogy a művelődési központban tarthassuk meg a jubileumi estet, így mind a három tagozatunk méltó helyszínen mutatkozhat be.

Tűzzománc, fotó, textil

– Az első emeleti galériában szerdán 17 órakor nyílik meg a képző- és iparművészeti tagozat szakmai munkáiból összeállított kiállítás. Ez a válogatott tárlat az elmúlt évtizedek alkotásait mutatja be, látható lesz többek között grafika, festmény, tűzzománc, fotó, textil, díszlet, dísztárgy. Azért döntöttünk a múltat visszatükröző kiállítás mellett, mert ebben az évben több tárlattal is szeretnénk a közönség elé lépni, így lehetőséget kapnak majd bemutatkozásra iskolánk jelenlegi növendékei is – tette hozzá Károly Enikő.

A hangversenyteremben 18 órától a zeneművészeti és a táncművészeti tagozat növendékeinek műsorát láthatják a vendégek. A programban felcsendülnek klasszikus kamaraművek és népzenei dallamok.

Forog majd az „Időkerék”

Időkerék címmel a tánc fejlődése is megelevenedik a tánctagozatos növendékek jóvoltából az őskortól napjainkig. Ebben a történeti áttekintésben természetesen éppen úgy lesz rituális varázstánc, palotás, verbunkos, mint karikázó, csárdás, balett és moderntánc. Jegyek elővételben a kulturális központban és a középiskolában válthatók.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában