Helyi közélet

2016.02.06. 09:58

Tudáspróba előtt a fiatalok

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A szakiskolai tanulók a hónap végén szakmai szintvizsgát tesznek, melyet a kamara koordinál.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A szakiskolai tanulók a hónap végén szakmai szintvizsgát tesznek, melyet a kamara koordinál.

Tizenkettedik alkalommal szervezi meg a megyei iskolarendszerű szakképzésben részt vevő diákok tudásának felmérését a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Közel kétezren

– A szakmai szintvizsgákon a megyénkben az idén 23 oktatási intézményből közel 2000 diák ad majd számot gyakorlati tudásáról. A vizsgák lebonyolításában az idén is négy gazdálkodó szervezet működik közre helyszínként. A megyei kereskedelmi és iparkamara ezeket a vizsgákat készíti elő és szervezi meg február végétől, együttműködve a képző intézményekkel – tájékoztatta lapunkat Mészáros Éva.

A kereskedelmi és iparkamara kommunikációs vezetőjétől megtudtuk: a szintvizsga (ami a gyakorlati készségek elsajátításának mérésére szolgáló ellenőrzési rendszer) a szakmai vizsgát megelőzően információt ad a tanulók időarányos felkészültségéről, gyakorlati ismereteik szintjéről, kreativitásukról. Lehetőséget biztosít oktató és tanuló részére a hiányzó ismeretek pótlására, növelheti a felkészítés hatékonyságát, eredményességét.

– A szintvizsga a tanulók számára vizsgatapasztalat megszerzését is biztosítja, ezzel hozzájárul a végső szakmai vizsga eredményességének sikeréhez is – fogalmazott Mészáros Éva.

Szintvizsgát kötelező tennie minden olyan szakiskolai tanulónak, aki nappali rendszerű oktatásban, vagy a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett felnőttoktatásban vesz részt szakmai képzésben, illetve nem rendelkezik érettségi bizonyítvánnyal.

Az év végi jegybe nem számít

A kamara kommunikációs vezetőjétől megtudtuk: a szakmai szintvizsga eredménye nem számít bele a tanuló év végi szakmai érdemjegyébe.

– A felkészülést segíti, hogy a követelményrendszer nyilvános, továbbá a feladatbankok hozzáférhetőek a www.isziir.hu oldalon. A szintvizsga során a szervezők minden eszközt és feltételt biztosítanak a tanulók számára a megfelelő színvonalú vizsgához. A szintvizsgák sikeres lebonyolításhoz elengedhetetlen a kereskedelmi és iparkamara és a szakképző intézmények hatékony együttműködése, ahogyan ez az előző években is történt – mondta Mészáros Éva, a megyei kereskedelmi és iparkamara kommunikációs vezetője.

KM-TG

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország február 6-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában