Helyi közélet

2016.03.15. 11:12

A legrégebbi álmát is valóra tudta váltani Szabó Nándor erdőmérnök

Nyíregyháza - Az erdőmérnök a legősibb tetőfedő anyagot, a zsindelyt készíti.

Nyíregyháza - Az erdőmérnök a legősibb tetőfedő anyagot, a zsindelyt készíti.

Alig ülünk le beszélgetni Szabó Nándorral, azon veszem észre magam, hogy valahol a XIV. században kalandozunk. Találkozásunk egyik apropóját az adja, hogy országrészünkön ő az egyetlen erdőmérnök, aki éveken át készítette a legősibb tetőfedő anyagot, a fazsindelyt, amit Székelyföldtől Amerikáig sok helyen ismernek, használnak. Nálunk a XIV. században jelent meg elsősorban a hegyvidékeken, Erdélyben és a Felvidéken, az Alföldre cserekereskedelem révén faúsztatással jutott el: zsindelytetőt építettek lakóházakra, templomokra, középületekre, kúriákra. A fenyőből készülő fazsindely télen őrzi a meleget, nyáron pedig hűvössel szolgál.

Segíti az erdőgazdákat

Szabó Nándor útja zökkenők nélkül vezetett el az erdészeti oklevélig. Tősgyökeres Zemplén megyeinek tartja magát, Erdőhorvátiban nőtt fel, pedagógus szülők második gyerekeként. A jó hírű sárospataki Rákóczi-gimnáziumban érettségizett fizika tagozaton, majd felvették a soproni Erdészeti és Faipari Egyetem erdőmérnöki karára, ahol 1986-ban vette át a diplomáját. Putnokon volt gyakornok, Encsen erdőgazdasági ágazatvezető, majd főmérnök. Erdőrendezőként is dolgozott Sátoraljaújhelyben, közben megnősült. 1990-ben érkeztek a Nyírségbe, a Nyíregyházán székelő Felső-tiszai Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság fahasználati főosztályvezető-helyetteseként koordinálta a telephelyek munkáját, a megrendeléseket.

– Két évig jól éreztem ott magam, de elkezdődött a privatizáció, vállalkozások alakultak, és én is belevágtam. Mit mondjak, nem volt könnyű a kezdet, közben megszületett a lányunk, és ez a helyzet késztetett arra, hogy valóra váltsam régi álmomat. Szülőfalumban láttam először zsindelytetőt, és rögtön megtetszett – immáron negyedszázada foglalkozom fazsindely készítésével és forgalmazásával: a Balatontól Záhonyig, Mecseknádasdtól Budakeszin át Tivadarig számos lakóházat, fogadót, templomtornyot, kerti pihenőt, székelykaput fed a zsindelyünk. Erdőmérnök lévén életem és munkám nagy részét a megyénkbeli magán-erdőgazdálkodók munkájának segítése tölti ki. A privatizáció után, különösen az uniós támogatások indulásával lendült fel az erdőtelepítés, amelyben azóta és jelenleg is Szabolcs-Szatmár-Bereg megye élen jár. A telepítés tervezése nagy gyakorlatot, gondos munkát igényel, de kollégáimmal együtt örömmel végezzük a feladatokat.

Munkájának eredményét 1997 óta több mint 4000 hektár új erdő mutatja. Sokszor van úton terepjárójával, hiszen közel háromszáz magán-erdőgazdálkodóval tartja a kapcsolatot. Társadalmi megbízatásként a Magánerdőkért Egyesület alelnöke, amely a magán-erdőgazdálkodókról gondoskodik, az erdővel kapcsolatos problémáikra igyekszik megoldást találni.

Nyíregyházán, székely kapus kertes házban laknak tanítónő feleségével és Lilla lányukkal, aki biológus. Nándor szenvedélyes vadász, és ha ideje is engedi, az olasz hegyekben síel családjával és barátaival.

- Angyal Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában