Helyi közélet

2016.03.12. 13:09

Az számít, hogy mit és miből

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az egészséges táplálkozás nem egy napokra vagy hetekre szóló elhatározás, hanem egy életforma.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az egészséges táplálkozás nem egy napokra vagy hetekre szóló elhatározás, hanem egy életforma.

Bár a szűkös anyagi lehetőségek nem mindenki számára teszik lehetővé a tudatos táplálkozást, az egészséges élelmiszerek iránti igény mégis folyamatosan nő – derül ki a GfK legfrissebb felméréséből.

„A magyarok ellentmondásosan viszonyulnak ehhez a kérdéshez. Az egészséges életmód igénye folyamatosan jelen van a hétköznapokban, de a tudatos táplálkozásról sokan lemondanak: vagy azért, mert az anyagi lehetőségeik szűkösek, vagy azért, mert a sok egymásnak ellentmondó információt nem tudják, illetve nem akarják értelmezni” – állítja Vella Rita, a GfK ügyfélkapcsolati igazgatója. Adataik szerint élelmiszer-vásárláskor a legfontosabb szempont továbbra is a jó minőség és az ár. Az egészséges élelmiszerek iránti igény főként az adalékanyagok (mesterséges színezék, tartósítószer) elutasításában jelenik meg, a fogyasztási gyakoriság és kedveltség egyidejű növekedése az egészségesnek mondható kategóriákban (szárnyas hús, rizs, barna kenyér, ásványvíz) jelentkezik.

Csak természeteset!

Hasonló tendenciát érzékel Matolcsi-Kovács Dorottya is, aki a nyíregyházi Csodaszertár üzletvezetőjeként nap mint nap tapasztalja, hogy egyre többen próbálnak tudatosan táplálkozni, és odafigyelni arra, mit esznek, miből főznek.

– Az egészséges táplálkozás nem egy napokra vagy hetekre szóló elhatározás, hanem egy életforma – mondja Dorottya, aki személyes tapasztalatait kamatoztatva alakította ki az üzlet választékát: otthon a családi asztalra természetes hozzávalókból készít ételeket, kerüli a mesterséges adalékanyagokat, a tartósítószereket. – Nem mindig árfüggő, hogy ki mit eszik és mit főz, ebben a kérdésben sokszor a kényelem és a megszokás fontosabb tényező. Van, aki például azért nem alkalmaz gyógyteakúrát az egészségügyi problémájára, mert azt mondja, nincs ideje arra, hogy megfőzze, állni hagyja, majd leszűrje – szerintem az, ha várnia kell majd az orvosi rendelőben, sokkal több idejét veszi majd el. De én senkire sem akarom ráerőltetni ezt a gondolkodásmódot, annak viszont örülök, hogy mind többen vásárolnak tartósítószer- és adalékanyag-­mentes alapanyagokat.

Az egyik kedvencem a zöldségpehely: a sárgarépa-, zeller-, petrezselyem-, póréhagyma- vagy paradicsompehelyből tökéletes krémleveseket készíthetünk, de köretekhez, például rizshez is nagyon finomak. Ezekben nincs sem só, sem tartósítószer, csak tiszta zöldség, ezért is kedvelik meg szinte azonnal a vásárlóink. A Csodaszertárban glutén- és laktózmentes, illetve csökkentett szénhidráttartalmú termékek is kaphatók – az üzletvezető azt mondja, nem is gondolta, hogy milyen sokan érzékenyek ezekre az összetevőkre.

– Azt tapasztalom, azok a vásárlók is odafigyelnek arra, hogy csökkentett szénhidráttartalmú termékeket vegyenek, akik nem cukorbetegek, egész egyszerűen csak szeretnék a lehető legkevesebb cukrot fogyasztani. Ez egy alternatíva, ami természetesen senki számára sem kötelező, de nagy öröm, hogy egyre többen élnek vele – mondja.

KM-SZA

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában