Helyi közélet

2016.03.17. 12:29

Cservenyák László büszke a muzeális értékű díjára

Mátészalka - Muzeális értékű díjra lehet büszke dr. Cservenyák László, Szatmár szerelmese, a táj jó gazdája.

Mátészalka - Muzeális értékű díjra lehet büszke dr. Cservenyák László, Szatmár szerelmese, a táj jó gazdája.

– Sok kitüntetést kaptam már pályám során, de ilyen magas rangú állami elismerésben még nem volt részem. A Magyar Arany Érdemkereszt a legrangosabb medál, amit ebből a pozícióból el lehet érni – közölte a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója, aki „a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tudományos, művészeti és civil közéletét formáló értékes munkája elismeréseként” lehetett részese a Pesti Vigadóban rendezett impozáns, méltóságteljes ünnepségnek, ahol a Csík zenekar is fellépett.

– Ha nem venne körül egy olyan alkotói közösség, aminek örvendhetek, akkor nem érhettem volna ezeket az eredményeket. Több mint három évtizede foglalkozhatok a múzeumhoz kötődő mindennapos teendőkkel, ami inspirál és feldob.

Elnöke a Mátészalkai Idősekért Közalapítványnak, tagja a Kocsis-Hauser Művészeti Alapítvány kuratóriumi, alapító Elnöke a mátészalkai Művészetbarát Egyesületnek, ceremóniamestere a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrendnek és a Magyar Népi Ízőrző Lovagrendnek, elnöke a Nyírcsaholyi Római Katolikus Egyháztanácsnak, alapító elnöke a Luby Társaságnak, elnökségi tagja a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének, múzeumi szakfelügyelő, a gyümölcspálinka gyártó szakképzés országos vizsgaelnöke, a Helyi Értéktár Bizottság tagja, a Rotary Club Mátészalka alapító tagja (és elnöke: 1994/95, 2014/15), az MTA Debreceni Akadémiai Bizottság Néprajzi Munkabizottság elnöke és az Év Múzeuma bírálóbizottság tagja.

Névjegy

Születési év, hely: 1961, Nyírcsaholy

Végzettsége: főiskolai földrajz-rajz tanári szakon végzett, okleveles etnográfus a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, egyetemi doktor, PhD fokozat, Summa Cum Laude minősítéssel.

Pályafutása: 1989 óta a mátészalkai Szatmári Múzeumban dolgozik muzeológusként

1992-től a Szatmári Múzeum igazgatójaként vezeti az intézményt. Fő kutatási területei – Szatmár tárgyi és szellemi néprajza; Népi, nemesi közlekedés Magyarországon; Interetnikus kapcsolatok Szatmárban; A magyar pálinka kultúra.

Paul Harris-díjas (Rotary International legmagasabb kitüntetése), a Szatmár-Beregi Pálinkalovagrend tagja, Az Év Embere Szabolcs-Szatmár-Beregben (2008), Megyei Príma-díjas (2014).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában