Helyi közélet

2016.03.09. 18:54

CSOK - „Egyelőre kevés az új lakás”

Nyíregyháza – Abban bíznak, hogy az érdeklődőkből hamarosan igénylő lesz.

Nyíregyháza – Abban bíznak, hogy az érdeklődőkből hamarosan igénylő lesz.

A 10 milliós, három gyerekkel új lakásra vagy házra igényelhető, vissza nem térítendő támogatás decemberi bejelentése gyakorlatilag megnégyszerezte az érdeklődők számát minden csatornán, legyen az bankfióki, telefonos, illetve online – tájékoztatta lapunkat Kakuk Lajos, a nyíregyházi FHB Bank fiókvezetője, akitől afelől érdeklődtünk, ügyfeleik körében mennyire népszerűek a családi otthonteremtési kedvezményhez (CSOK) kapcsolódó támogatási lehetőségek.

Teljes körű a tájékoztatás

– A január 4-ei indulás óta az összes fiókunkban teljes körű a tájékoztatás és igényelhetőek a támogatott formák. Nyíregyházán már januárban befogadtuk az első igényléseket, ennek nyomán az első folyósítások is megtörténtek – közölte Kakuk Lajos.

Az FHB honlapján már több mint százezren használták az online jogosultság-ellen­őrző alkalmazást, a többség itt (https://www.fhb.hu/maganszemelyek/Allami-tamogatas/Lakasepitesi-tamogatas-(szocpol)/szocpol-jogosultsag-ellenorzo-kalkulator) kezdi az informálódást, s aztán keresi a családját érdeklő, konkrétabb kérdésekkel online, telefonon vagy a fiókokban a nyíregyházi és mátészalkai pénzintézetek szakértőit.

– A többséget elsősorban a 10 milliós CSOK vagy a 10+10 milliós konstrukció, valamint az 5 milliós áfa-visszatérítési támogatás lehetősége érdekli. Ebből is fakad, hogy a befogadások száma nagyságrendekkel alacsonyabb, mint a banknál már tájékozódott érdeklődők száma. Ez azért van, mert egyrészt sokan kivárták a február 11-étől hatályos új jogszabály megjelenését és bevezetését, másrészt az új lakás vásárlására vagy építésére szóló konstrukciók miatt is tolódik az igénylések benyújtása, mivel a különféle támogatott formáknál is átfutási időt jelent az építkezések „technikai” ideje.

Megfelelő stádium

A nyíregyházi fiókvezető szerint várható, hogy amint a kinézett lakás, eltervezett építkezés vagy bővítés a megfelelő stádiumba jut, a korábban érdeklődők igénylőként térnek vissza az FHB-bank­fiókba.

– Eddig az igénylők harmada vállalt további gyermeket, gyermekeket, leggyakrabban kétgyermekes családok éltek a CSOK támogatott lehetőségeivel. A már befogadott igénylésekben a CSOK közel 85 százaléka használt lakásra vonatkozik (a vásárlás mellett a bővítés a tipikus cél), és a többség hitelfelvétellel is számol – tette hozzá a fiókvezető.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország március 9-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában