Helyi közélet

2016.03.27. 16:11

Dr. Fábián Gergely - Szociális munkások habilitált doktora, tanítója

Nyíregyháza - Végigjárta a ranglétra minden fokát a tanársegédségtől a tanszékvezetésen át egészen a dékáni munkáig.

Nyíregyháza - Végigjárta a ranglétra minden fokát a tanársegédségtől a tanszékvezetésen át egészen a dékáni munkáig.

Sosem gondolta volna, hogy szociológusként dékán lesz a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán. Bár a cívisvárosban született, a hamarosan 55 esztendős Fábián Gergely csak egyet élt ott, mert akkoriban nem a klinikán dolgozó orvos édesapja, hanem a hivatalos szerv döntötte el, kinek hol kell teljesítenie. Így kerültek egy nyírbélteki intézethez, majd Nyíregyházára.

– Akkor nyílt meg a tüdőszanatórium a Sóstói úton, s a nemrég Ausztráliában elhunyt Pálffy Roland az édesapámat kérte fel osztályvezető főorvosnak – mesélte. Gergely azóta is nyírségi: itt végezte az általános, közép- és főiskolát is. Az egykori tanárképző magyar–történelem szakos hallgatóját kiváló oktatók tanították nemcsak új ismeretekre, hanem önálló gondolkodásra is. Ez utóbbi hozta meg a kedvét a társadalmi jelenségek mélyebb kutatásához és a publikálásokhoz.

Rengeteget tanult

A Bárczi Gusztáv Általános Iskola és Kollégium sérült vagy nehéz sorsú gyermekeit tanítva tapasztalta meg, milyen is valójában a hátrányos helyzetű családok élete. Munka mellett végezte el az ELTE szociológiai szakát, ahová csak 12 embert vettek fel a sok jelentkező közül.

– És mit hozott a véletlen: amikor befejeztem Pesten az egyetemet, éppen akkor hirdettek meg egy szociológus állást a DOTE Egészségügyi Főiskolájára Nyíregyházán. Azóta is itt dolgozom. Végigjártam a ranglétra minden fokát a tanársegédségtől a tanszékvezetésen át egészen a dékáni munkáig, s eközben rengeteget tanultam, amiről persze tudományos fokozatok is árulkodnak.

A szociológia, politológia és kortárs történelem képezte a főbb tárgyakat és a gyakorlati képzést, melynek végén a németországi egyetemen 1997–2003 között teljesítette a PhD követelményeit, doktori címet szerzett, majd habilitált doktor lett a Debreceni Egyetemen. Fábián Gergelynek 2010-ben szavaztak bizalmat a dékáni állás betöltésére, amit 2014-ig legjobb tudása szerint igyekezett elvégezni. Mégis hiányzott neki a katedra, a szociológia, a szociális munkások képzése, ezért legutóbb már nem pályázott a címre, a kórházakban és más szociális intézményekben dolgozók képzésére fordítja ideje nagy részét, miközben általános helyettesként segíti a jelenlegi dékánt.

Sok témában publikált

Kutatásait, a tanítás módszertani újdonságait, eredményeit igyekszik folyóiratokban, könyvekben közkinccsé tenni. Tanulmányai jelentek meg a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemlében, a Szociológiai Szemlében, hazai és külföldi tudományos füzetekben, de magyar nyelvű könyvek társ­szerzőjeként is találkozhatunk a nevével. Közreadták a megyénk peremvidékein gyűjtött tapasztalatokat, írtak arról, hogyan válnak áldozattá a hajléktalanok, mivel jár a globalizáció, a gazdasági válság, az egyenlőtlenség, a migráció vagy a szenvedélybetegség.

Dr. Fábián Gergely jól bírja a sok munkát, korából akár tíz évet is letagadhatna. Büszke gyermekeire, Dominika, Bence és Balázs is egyetemista.

- Angyal Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában