Helyi közélet

2016.03.24. 11:32

Erdély 48/49-es emlékhelyein zarándokoltak a jókaisok

Erdély, Nyíregyháza - A nyíregyházi Jókai Mór Református Általános Iskola 7. évfolyamos diákjai Partium és Erdély tájain barangoltak.

Erdély, Nyíregyháza - A nyíregyházi Jókai Mór Református Általános Iskola 7. évfolyamos diákjai Partium és Erdély tájain barangoltak.

– A tematikus út keretében a tájegységek 1848/49-es emlékhelyeit kerestük fel. Nagyváradon fejet hajtottunk az ott született Nagysándor József aradi vértanú emléktáblája előtt. A Rulikowski Kázmérról elnevezett temetőben felidéztük a névadó lengyel dzsidás kapitány életútját, aki életét adta a magyar szabadságügyért – újságolta Ilyés Gábor pedagógus. – Megható volt a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium diákjaival a közös megemlékezés a nemzeti ünnepünk alkalmából. Bánffyhunyadon Petőfi, Körösfőn pedig Vasvári Pál emlékoszlopa előtt bontottuk ki zászlóinkat és helyeztük el az emlékezés koszorúit. Kolozsvár utcáin sétálva felfedeztük Bem József és Petőfi emléktábláit, valamint a házsongárdi temetőben több 1848-as vonatkozású síremléket. Nagyenyeden az 1849 januárjában meggyilkolt áldozatokra emlékeztünk. A négynapos út talán legemlékezetesebb élménye az aradi Szabadság-szobornál ért bennünket: a hányatott sorsú szobor előtt zászlókkal a kezükben sorakoztak fel a diákok. Felidéztük a vértanúk emlékét, és elénekeltük a Himnuszt.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában