Helyi közélet

2016.03.01. 08:00

Foghíjas osztályok - Így sült el a „Nem leszek suliban” akció megyénkben

Nyíregyháza, Csenger - Főként középiskolások maradtak távol hétfőn az iskoláktól a „Nem leszek suliban” mozgalom hatására.

Nyíregyháza, Csenger - Főként középiskolások maradtak távol hétfőn az iskoláktól a „Nem leszek suliban” mozgalom hatására.

Pár napja még csak találgatni lehetett, hogyan fog elsülni a február utolsó napjára meghirdetett „Nem leszek suliban” akció. A gyermekeiket iskolától szándékosan távol tartó, avagy kockás ingben engedő – a közoktatás jelenlegi állapota ellen így tiltakozó – édesapák és édesanyák a megmozdulás Facebook-oldalán úgy fogalmaztak: 3 nap hiányzást igazolhat a szülő, s ez az első figyelmeztetés.

Hozzátették: további akciókra is számítani lehet, amíg nem változik az oktatási rendszer. A szervezők lehetőséget adta a diákoknak, hogy a közösségi oldalon világgá kürtöljék, mivel töltötték az igazolt szabadnapjukat, ugyanakkor hangsúlyozták: a „Nem leszek suliban” akció csak február 29-re vonatkozott, március elsején már minden tanulónak suliban a helye!

Elvi kérdés volt a távolmaradás

Kíváncsiak voltunk, megyénk általános- és középiskoláiban mennyien reagáltak tüntető távolléttel hétfőn a köztudatban futótűzként terjedő felhívásra, mely intézményekben tapasztaltak tömeges hiányzást, s milyen fennakadásokat okozott mindez a napi munkamenetben.

Ahogyan azt sejtettük, főleg a nagyobb városokban, és a középiskolákban nőtt meg ugrásszerűen a „hosszú hétvégét tartó” fiatalok száma, a vidéki általános iskolákban érdemben nem csökkent a diáklétszám.

– Számomra egyértelmű volt, hogy hétfőn kihagyom a sulit. Nem azért, hogy szülői igazolással lóghassak egy napot, hanem mert maximálisan egyetértek a szülői mozgalom kéréseivel, követeléseivel – mesélte Faragó Kinga, a Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-Vízügyi Szakközépiskola diákja.

– Szorgalmas vagyok, nekem lett a legjobb átlagom az osztályban, szóval nem az iskolakerülés motivált, ahogyan szerintem más diákokat sem. Amúgy „laza” napom lett volna hétfőn a suliban, csak egy tárgyra kellett volna tanulni. Ez a „csoda” nem 3, mindössze egyetlen napig tartott, kedden tehát már megyek iskolába, de remélem, nem múlik el nyomtalanul, és a mozgalom hatására javítanak majd ezt-azt az oktatási rendszerünkön az illetékesek – summázta Kinga.

Kissé kihalt volt az iskola

A nyíregyházi Kánya Péter fülébe is eljutott a tiltakozó akció híre, a Kölcsey Ferenc Gimnázium és Kollégium diákja ennek ellenére úgy döntött, iskolapadban tölti a napot hétfőn (is). – Fontos óráink voltak, és az érettségire tekintettel úgy gondoltam, inkább suliba megyek. Tagadhatatlan, hogy kissé kihalt volt az iskola, de minden órát megtartottak a tanárok. A mi 36 fős osztályunkból 12-en maradtak távol – árulta el érdeklődésünkre Péter.

Általános napot zártak az általánosok

– Néhány betegtől eltekintve, egyetlen diákunk sem hiányzott az iskolából hétfőn. A tanítás zavartalan volt, a pedagógusok rendben megtartották az órákat és megíratták a beígért dolgozatokat. Az én kollégáim megbecsültnek és motiváltnak érzik magukat, ha sírnak, azt örömükben teszik, és szívvel-lélekkel végzik a munkájukat! – mondta Kazamér Tibor, a Csengeri Makovecz Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. Humorosan hozzátette: hétfőn csak ő viselt „kockás” inget az intézményben, de pusztán csak azért, mert a neje véletlenül azt készítette ki számára reggel…

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország március 1-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában