Helyi közélet

2016.03.02. 15:26

Forintos, filléres emlékeink

Nyíregyháza - Minden pénzt megér az a kiállítás, amellyel emléket állított a múzeum az idén 70 éves hazai fizetőeszköznek.

Nyíregyháza - Minden pénzt megér az a kiállítás, amellyel emléket állított a múzeum az idén 70 éves hazai fizetőeszköznek.

A pénz világa színes világ, azért is, mert nem csak értékmérő funkciója, hanem esztétikai, kulturális, művészi értéke is van. Különböző korokban más-más szimbólumokat használtak a fizetőeszközeinken, s már attól is eltérő, s több elemében különböző bankók jöttek létre, hogy milyen politikai berendezkedésű rendszer kívánta meghatározni önmagát általa.

– Éppen 70 éve, hogy az elértéktelenedett fizetőeszközök helyett Magyarországon 1946. augusztus 1-től bevezették a forintot. Az ezt követő időszakban a pénz változásának útja tele van érdekességekkel, sejtelmes talányokkal – árulta el Holmár Zoltán a Jósa András Múzeum osztályvezetője a forint 70 évét bemutató kiállítás megnyitóján.

Petőfi, Dózsa, Kossuth…

– A két legkülönlegesebb bankjegyünk mind között kétségtelenül egy papír 10-es, illetve 100 forintos volt, amelyekre már a középkorúak se nagyon emlékeznek, pláne a tőlük is fiatalabbak. A bankjegyeket 1946-ban vezették be, s egy év múlva már ki is vonták őket a forgalomból, mert a közönséges papír, amire nyomtatták, könnyen elkopott, és silány minősége miatt könnyen lehetett hamisítani. A ma is ismert papírpénz sorozat végül 1947-ben nyerte el állandó, de koránt sem végleges formáját, ez volt a „Petőfi” tízes, a „Dózsa” húszas, és a „Kossuth” százas, ráadásul még a Dózsa-címerrel. A változtatáskor elsősorban a címereket cserélték rajtuk. A százforintos volt az egyetlen olyan bankjegytípusunk, amely négy címerváltozattal került forgalomba, s 1947 és 1998 között 13 kiadást élt meg. Még az első lottónyereményt is ebből a címletből rakták össze 1957-ben, s talicskán tolhatták ki a boldog tulajdonosok!

A Tiszadobon élő, 83 esztendős Galyas Gáborné jól emlékszik még a pengőkre, a „lyukas” pénzre, az alumínium 1 forintosra és a rézsárga 2 forintosra is. – Nemrégiben éppen takarítás közben került a kezembe néhány régi érme, amelyek azonnal felidézték bennem a gyermek- és fiatal koromat. Az unokáim ma már megmosolyogják, sőt, el sem hiszik, mennyi volt akkoriban egy havi fizetés, és mi mindenre telt a boltban néhány forintból, fillérből!

A kérdés, hogy mennyit ér

– Emlékszem azokra az időkre is, amikor 50 forint volt ezer vályog, 3,60-ba került a kenyér és 1,50-be a tej. Ehhez képest vagyonnak tűnhet egy mostani átlag nyugdíj, a baj csak az, hogy a mai árak, kiadások mellett szinte semmit nem ér ez a pénz! Mire az ember kifizeti a gyógyszert, a számlákat, a tüzelőt, semmi se marad a zsebében. Mit bánnám én, ha már holnap bevezetnék az ötvenezres címletet, vagy euró váltaná a jó öreg forintot, csak a következő nyugdíjig nyugodtan ki tudná húzni az ember! – mondta Gizike néni.

KM-MJ, PI

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország március 2-i számában és a kelet.hu-n.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában